Ny forening for Europas flyselskaber

airplane flying downDe sidste forberedelser er på vej med henblik på skabelse af en ny europæisk luftfartsorganisation under navnet Airlines for Europe (A4E), som ventes startet i tredje uge af januar 2016.

I juni 2015 gik Air France-KLM, easyJet, IAG, Lufthansa Group og Ryanair sammen for at påvirke Europæisk luftfartspolitik.

Holland har formandsskabet for EU i første halvår 2016 og starten på A4E er timet, så det passer med det luftfartstopmøde, som formandsskabet har tilrettelagt den 20.-21. januar i Amsterdam. Topmødet skal bl.a. behandle EU-Kommissionens luftfartsstrategi, der blev fremlagt af transportkommissær Violeta Bulc den. 7. december.

De fem stiftere af A4E står for halvdelen af alle europiske flyrejser, men så snart etableringen er formelt på plads, åbnes der for nye medlemmer.

Lige nu er der fire sammenslutninger, som repræsenterer europæisk luftfart. Det er Association of European Airlines, som rummer de traditionelle flyselskaber, European Low Fares Airline Association er lavprisselskabernes sammenslutning, International Air Carrier Association omfatter leisure-flyselskaberne, mens European Regions Airlines Association repræsenterer de regionale flyselskaber.

IAGs CEO Willie Walsh: “Jeg er pro-europæer, men min erfaring af at arbejde direkte med Kommissionen har vist mig, at der udpræget behov for reformer”.

Willie Walsh anerkender, at de fem selskaber ikke har fælles mål på alle områder, men vil fokusere på de områder, hvor man er enige, som for eksempel lufthavnsafgifter, Single European Sky og miljøspørgsmål.

A4E ledes indtil videre af en komite med deltagere fra alle selskaber, og har endnu ikke udpeget en formel leder, men har hyret tidligere chef i Lufthansa og airberlin Aage Duenhaupt som sin Bruxelles-baserede kommunikationschef.