Ny hård kritik af Norwegian

LUFTFART: ”Norwegian opererer efter princippet, at går det, så går det,” siger luftfartsrådgiver. Norske medier slår hårdt ned på Norwegian efter de seneste dages mange aflysninger – denne gang pga. ny pilotmangel.

Norwegian aflyste i weekenden og mandag flere europæiske afgange – ud over Norge bl.a. også fra København. Alene fra København opgav selskabet mandag at gennemføre tæt på 20 pct. af sine 50 afgange.

I Norge skældte pressen ud på Norwegian. Navnlig var der en historie om, at knap 50 medlemmer og ledere af et skoleorkester ikke kunne komme fra Oslo til Berlin pga. aflyst fly – og at passagererne ikke fik hjælp fra Norwegian. En anden drejede sig om en fodboldklub fra Stavanger med 40 rejsende, der ikke kom rettidigt til Barcelona pga. aflyst fly.

I går, tirsdag, fulgte de norske medier op og pegede på de store problemer, Norwegian havde i juni sidste år med masser af flyaflysninger pga. underbemanding.

’Norwegian presser marginalerne’

Norges kollega til Danmarks Radio, NRK, bragte øverst på sin hjemmeside en kritisk kronik fra norsk luftfartsrådgiver, Einar Sørensen: ”De store operative problemer, Norwegian oplever i perioder med megen trafik, er symptom på et flyselskab, som presser marginalerne til det yderste.

Hvor længe skal Norge godtage, at Europas tredjestørste lavprisselskab skalter og valter med passagererne,” spurgte han og fortsatte: ”Luftfartstilsynet må bede om en forklaring på de seneste dages aflysninger. Luftfartstilsynet bør gennemgå forudsætningerne for Norwegians trafikprogram. Det er fundamentet for, at flyselskabet har fået sine operative tilladelser – og er der så regelmæssige svigt, kan myndighederne tilbagekalde de driftsoperative licenser.”

Men Norwegian har ikke en god nok operativ plan og beredskab – og opererer efter princippet om at ’går det, så går det’, skriver Einar Sørensen og foreslår indlysende, at enten må Norwegian forsikre, at det ambitiøse trafikprogram er realistisk, eller også må det beskæres.”

Kjos-løfte holdt ikke

NRK.no henviste også til et interview fra starten af sidste måned, hvor Norwegians grundlægger og koncernchef, Bjørn Kjos, i radioen forsikrede, at flyselskabet ikke denne sommer ville få samme trafikale problemer som sidste sommer.

”Vi kommer ikke til at have de problemer i år, som vi havde i fjor,” sagde han bl.a. til NRK, der mandag og i går, tirsdag, flere gange forgæves prøvede at kontakte Bjørn Kjos.

Norwegian oplyser, at selskabet for at klare årets sommertrafik har lejet ti fly fra andre flyselskaber.

’Norwegian snyder passagererne’

En anden kritiker af Norwegians seneste aflysninger er den norske avis Aftenpostens politiske redaktør, Trine Eilertsen, der på avisens hjemmeside bl.a. skrev: ”Norwegian snyder passagererne ved at sælge billetter til flyrejser, som praktisk taget ikke findes. For det er det Norwegian gør, når selskabet ikke har en bemandingsplan der er risikovurderet og kvalitetssikret. Det handler om tillidsbrud.”