Ny klage over gramseri i Københavns Lufthavn

3

københavns lufthavn sikkerhedskontrolLUFTFART: Københavns Lufthavn har måske et problem med enkelte af sine 500 mandlige sikkerhedsvagter, der kommer for tæt på kvindelige rejsende. I går fortalte en australsk kvinde, at hun i maj i lufthavnen ”blev befølt på brysterne og i skridtet.” Hun søger nu dansk advokat.

En ny sag om mulig sexchikane og for nærgående kropsundersøgelse fra mandlig sikkerhedsvagt i Københavns Lufthavn mod kvindelig flypassager bliver nu behandlet. Bt.dk erfarer, at den krænkende adfærd, som en australsk kvinde hævder sig udsat for, er anmeldt til Københavns Politi, ligesom den australske ambassadør i Danmark som følge af kvindens beskrivelse har bedt om møde med ledelsen i lufthavnen.

Den nye sag kommer i halen af, at journalist Anne Lea Landsted i et debatindlæg i Politiken torsdag i sidste uge beskrev, hvordan hun blev udsat for krænkende kropsvisitering i sikkerhedskontrollen, hvorefter tv-journalist Michele Bellaiche stod frem, bl.a. på standby.dk i går, og fortalt om tilfælde af seksuel chikane i Københavns Lufthavns sikkerhedskontrol.

”Jeg blev befølt på brysterne og mellem mine ben,” skriver den australske kvinde i en e-mailkorrespondance, bt.dk er i besiddelse af. Hun beskriver, hvordan hun flere gange har kontaktet ledelsen i lufthavnen og politiet for at få dem til at tage affære. Hun er nu i gang med at finde en dansk advokat, der vil repræsentere hende.

Den krænkende episode, som hun kalder seksuelt overgreb, skete 10. maj og har gjort hende dårlig. Det ligger hende på sinde at få stillet den mandlige medarbejder, som hun mener sexchikanerede hende på det groveste, til ansvar.

”Overgrebet har efterladt mig knust. Og det gør det ikke bedre, at lufthavnen ikke tager min henvendelse seriøst. Den ene medarbejder dækker over den anden, men jeg har personalenummeret,” skriver hun.

Få minutter efter kvinden blev sikkerhedskontrolleret, henvendte hun og hendes mand sig ved SAS’ skranke og til myndighederne i lufthavnen for at klage. Derfor mener hun, det er absurd, at hun senest har fået svar fra lufthavnen, om at overvågningsbåndene fra videoen i security den pågældende dag er slettet.

”Lufthavnen gør alt for at dække over der skete,” skriver hun.

Pressechef Søren Hedegaard Nielsen bekræfter, at kvinden har indgivet en klage.

I går fortalte studievært hos TV 2 Michele Bellaiche til standby.dk, hvordan hun tre gange har følt sig gramset på af sikkerhedsvagter i Københavns Lufthavn. Senest denne sommer havde mandlig vagt to gange sine hænder på hendes baller indenunder sommerkjolen.

Torsdag i sidste uge skrev lektor Anne Lea Landsted debatindlæg i Politiken, efter at hun for anden gang på kort tid havde følt sig seksuelt forulempet af sikkerhedspersonale i lufthavnen.

”Den første gang havde sikkerhedsvagten hænderne så langt nede i mine trusser, at jeg måtte trække hans hånd op,” skrev hun.

På sin Facebook-side skrev Michele Bellaiche i torsdags: ”Jeg har oplevet det samme – øv, det er ubehageligt.”

Michele Bellaiches kommentar fik flere reaktioner, bl.a. skrev en ven på hendes Facebook-side for kun venner: ”Jeg er flere gange gået fra sikkerhedstjek i Københavns Lufthavn (men kun i indenrigs – dengang det fandtes) og altid kun når jeg rejste alene, med en virkelig ubehagelig følelse i kroppen og klump i halsen.”

Og på Michele Bellaiches officielle Facebook-side skrev en anden kvinde: ”Jeg grinede lidt, da jeg så skiltet med, at man kan bede om at blive visiteret af en kvinde. Bagefter grinede jeg ikke.

To gange blev jeg raget i skridtet. Anden gang tænkte jeg: Det her er forkert og unødvendigt, han fandt jo ikke noget første gang! Alligevel fik jeg ikke sagt fra, alting gik så stærkt… Men da jeg kom ud i Afgangshallen kunne jeg godt mærke, at jeg var vred på mig selv over ikke at sige fra og på ham for at overskride sine professionelle beføjelser!”

Lufthavnen har ca. 1.000 sikkerhedsmedarbejdere, hvis største opgave, passagerkontrol, beskæftiger ca. 75 pct. 53 pct. af de ansatte i Security er kvinder.

Den 1. september er det slut med at blive visiteret manuelt i lufthavnen, da den skifter til ny teknologi med scannere.

Lufthavnen beder rejsende, der har følt sig seksuelt krænket, til at maile Securitys ledelse på: security@cph.dk

DEL ARTIKLEN
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

3 Comments on "Ny klage over gramseri i Københavns Lufthavn"

Notify of
avatar
Mikael
Mikael

Hurtig løsning: Mænd undersøger mænd, kvinder undersøger kvinder og overvågningskameraer ved hver security point. Problem løst.

Otto
Otto

Jeg er enig – mænd undersøger mænd og kvinder undersøger kvinder. Og tro nu ikke at problemet løser sig med scannere. Disse scannere findes jo allerede i SAS’s fast track i København – og så sent som igår blev jeg på trods af denne scanner undersøgt manuelt, da der var et signal fra scanneren. Og ja- som mand blev jeg undersøgt af en kvinde!! Dog uden problemer i øvrigt.

Rolland Barentine

Jeg forstår heller ikke, hvorfor det personlige eftersyn absolut skal foregå med hænderne. Hvad er der i vejen med at lade en skanner køre hen over de steder på kroppen, hvor der er mistanke om, at der kan sidde metal f.eks.

wpDiscuz