Ny kritik af Ryanair

LUFTFART: Efter Ryanair frem til udgangen af oktober har aflyst ca. 2.100 afgange pga. pilotmangel, kritiseres flyselskabet nu af stor europæisk fagforening for piloter for dets ansættelsespolitik.

Det er vicepræsidenten for European Cockpit Association (ECA), der repræsenterer 38.000 piloter fra nationale pilotforeninger i 37 europæiske lande, Jon Horne., der kommer med kritikken af Ryanair. Han efterlyser ”dybdegående ændringer” af måden flyselskabet håndterer og behandler sine 4.200 piloter.

De mange aflysninger, der har berørt ca. 315.000 Ryanair-passagerer, har fået hård kritik fra også Ryanairs passagerer og nationale luftfartsmyndigheder. Ryanair er Europas største flyselskab. Det forventer i år ca. 126 mio. passagerer, her tre mio. i Danmark – de 2,5 mio. alene i Københavns Lufthavn

”Ryanair-piloter fra mange af dets europæiske baser (Ryanair har over 85 baser med udstationerede fly og besætninger, red.) har skrevet et fælles brev til flyselskabets ledelse om, at de ønsker anstændige arbejdsbetingelser underlagt lovgivningen i det land, hvor de er stationeret og at være direkte ansat af selve Ryanair.

De ønsker samme arbejdsbetingelser som pilotkolleger i andre europæiske lande samt at kunne have en oprigtig, meningsfyldt social dialog med Ryanair,” siger Jon Horne.

Ifølge ECA bruger Ryanair systematisk rekrutteringsfirmaer eller kræver at piloterne har deres eget enkeltmandsfirma, der så har kontrakt med Ryanair.

ECA siger også, at mange Ryanair-piloterne kun ansættes på korttidskontrakter, og at de ikke er garanteret en fast løn, men kun betales for når de har flyvninger. Det kan bl.a. gøre det svært at være sygemeldt, at holde ferie eller f.eks. tage barselsorlov, da der så ikke er nogen løn.

”Disse tiltag giver selvfølgelig fleksibilitet og lavere omkostninger for Ryanair, men det sker på bekostning af et meget ustabilt pilotkorps, hvilket kan ses på, hvor relativ kort tid piloterne i snit arbejder for Ryanair, inden de kommer til et mere stabilt flyselskab,” siger Jon Horne.

Ryanair afviser kritikken fra ECA og siger, at man ikke vil kommentere på åbenlyst fejlagtige påstande.

Ryanair afvist af EU-domstolen
I midten af denne måned tabte Ryanair en vigtig sag ved EU-domstolen i Luxembourg. Det irske flyselskab ønskede, at uoverensstemmelser med ansatte fortsat skulle behandles ved irske domstole.

Men det sagde EU-domstolen nej til. EU-domstolen siger, at tvister mellem ansatte og Ryanair skal afgøres i det land, hvor den eller de ansatte har base, f.eks. Belgien.

Ifølge Philip von Schoeppenthau, generalsekretær for European Cockpit Association, giver dommen fra EU-domstolen nyt håb for tusinder af Ryanairs piloter og kabineansatte over Europa, der har kæmpet for at finde domstolsbeskyttelse i det land, hvor de har deres base.