Ny opfindelse skal sikre mod turbulensulykker

Turbulens føles ubehageligt og voldsom turbulens kan desuden være farligt for kabinepersonalet og for passagerer, der ikke er spændt fast.

Lufthansa mener, at der nu er mulighed for at kunne forudsige turbulens tidligere, end man hidtil har kunnet. Fly-koncernen har fået udviklet et system, der automatisk sætter prikker i forskellige farver ind på ruten. Ved hvide prikker er der rolige forhold, Ved grønne prikker er der let turbulens, mens gule og orange prikker indikerer, at der er turbulens, skriver b.dk.

Prikkerne skabes af en såkaldt EDR-målemetode, der forudsiger, hvor energien fordeler sig i atmosfæren. I fremtiden skal piloterne via en server på jorden kunne sende og modtage koordinater, så de kan styre uden om turbulensen – eller advare i god tid.

Lufthansa har foretaget de første testflyvninger med det nye EDR-system og er ved at analysere resultaterne for at vurdere kvaliteten af modellens målinger.

Til at starte med skal de – forhåbentlig – implementeres i Lufthansas fly og gøre flyvningerne mere sikre og behagelige for både passagerer og besætningsmedlemmer.