Ny overenskomst for 60.000 Horesta-ansatte

Katia Østergaard, Horesta.

Katia Østergaard, Horesta.

HOTELBRANCHEN: Efter fem døgns forhandlinger på Crowne Plaza-hotellet indgik Horesta og 3F sent søndag aften en ny 3-årig overenskomst for 60.000 ansatte i hotel, restaurant- og turisterhvervet – primært kokke, tjenere, stuepiger og receptionister.

Begge parter er tilfredse med resultatet, lyder det. Overenskomsten har lønramme tæt op ad forliget på industriområdet. Derudover indeholder den meget store ændringer i den hidtidige overenskomst på området.

”Der er en ny og moderniseret overenskomst med væsentlige forenklinger og administrative lettelser i forhold til den gamle. Den er langt mere tidssvarende og enkel at håndtere for virksomheder og deres ansatte,” siger Katia K. Østergaard, adm. direktør i Horesta.

Hun fremhæver, at aftalen indeholder mere fleksibilitet i form af øget adgang til lokalt på virksomhederne at indgå aftaler om arbejdstider og arbejdets karakter.

En tredje markant fornyelse i overenskomsten vedrører tjenerne. Her er der aftalt helt nyt lønsystem, så der bliver forskel på løn til faglærte og ufaglærte. Målet er at gøre det mere attraktivt for tjenerne at tage en erhvervsfaglig uddannelse. I dag er kun 15 pct. af tjenerne faglærte.

”Begge parter har været optaget af, hvordan vi motiverer flere til at tage en erhvervsuddannelse, så branchen kan få et kompetenceløft. Det nye lønsystem vil gøre uddannelsen som faglært tjener mere attraktiv,” siger Tina Møller Madsen, formand for 3F Privat Service Hotel og Restauration.

Der indføres desuden sundhedsordning, som giver de ansatte gratis adgang til behandling hos f.eks. en kiropraktor og hurtigere diagnose i tilfælde af sygdom.

Derudover har eleverne været et af de store temaer i overenskomstforhandlingerne. De får nu mere indflydelse på arbejdssituation. ”Det er vores håb, at det vil medføre en kulturændring i branchen, der er kendt for en til tider barsk tone, siger Tina Møller Madsen.

Industriens overenskomst, der faldt på plads i sidste weekend, er toneangivende for overenskomsten i hotel- og restaurationsbranchen. Det betyder, at de lønstigninger, der blev vedtaget i Industriens overenskomst også er gældende for kokke og tjenere. Mindstebetalingen på 108,70 kroner stiger 1. marts med 1,50 kr., 1. marts 2015 med 1,65 kr. og 1. marts 2016 med 1,80 kr. Overenskomsten i hotel- og restaurationsbranchen er indenfor det såkaldte minimallønsområde, hvilket betyder at medlemmerne skal forhandle lønstigninger hos deres arbejdsgivere.

Forhandlingerne mellem Horesta og 3F skete gennem fem døgn på Hotel Crowne Plaza i København, og de får betydning for 60.000 medarbejdere i knapt 2.500 virksomheder.