Nye ejerforhold i flyselskab

TAP Air Portugal, Airbus A340LUFTFART: Den nye portugisiske regering laver aftale med det private konsortium, der i efteråret købte hovedparten af TAP Air Portugal af den tidligere regering.

Portugals nye socialistiske regering er ved at genforhandle aftalen med det konsortium, der sidste år købte 61 pct. af aktierne i TAP. Den nye aftale skal gerne ende med, at den portugisiske stat forhøjer sin aktiepost i TAP til 50 pct. Men TAP skal stadig drives af det private konsortium.

Den portugisiske stat skal betale ca. 15 milliarder kr. for den forhøjede aktiepost. Konsortiet ledes af den amerikansk-brasilianske luftfartsmilliardær David Neeleman. Hans konsortium vil fremover have 45 pct. af aktierne i TAP, de resterende fem procent kan købes af selskabets medarbejdere – eller overtages af konsortiet. Neeleman siger til nyhedsbureauet Reuters, at ifølge den nye aftale vil staten ikke blande sig i driften af det portugisiske Star Alliance-medlem.

Portugals tidligere regering solgte TAP på en af sine sidste dage ved magten. EUs regler om statsstøtte forbød Portugal at indsprøjte mere kapital i tabsgivende TAP, der var på kanten af konkurs.

Siden salget til konsortiet i november sidste år har det privatejede TAP bestilt 53 nye Airbus-fly og 17 regionalfly til en værdi af ni milliarder dollars.