Ungarn, her er det hovedstaden Budapest, er et af de østeuropæiske lande som er hårdt ramt på turismeområdet som følge af krigen i Ukraine. Wikipediafoto: Jakub Halun.

Østeuropas turisme hårdt ramt af krigen i Ukraine

Turisterhvervet i mange østeuropæiske lande er stærkt påvirket af faldende udenlandske besøgstal som følge af den russiske invasion af Ukraine, navnlig hvis de grænser op til Ukraine.

Selv om mange populære rejsemål i Østeuropa ligger langt fra Ukraine, så mærkes konsekvenserne af den russiske invasion af Ukraine mange steder.

De mange annulleringer fra udenlandske turister til lande i Østeuropa betyder dog også mulighed for gode for eksempel hotelpriser til dem, der vælger at rejse.

Den polske turistminister sagde tidligere i år, at aflysninger fra udenlandske turister var mellem 30 og 40 procent, skriver CNN.

Og den tendens ses mange steder i Østeuropa. Last Night of Freedom, en turarrangør der arrangerer polterabender i blandt andet Polen, har mistet 60 procent af bookingerne til en af Polens største byer, Krakow.

“Da invasionen begyndte, hørte kunderne om krigshandlinger i Ukraine, tæt på den polske grænse, og nu har de det indtryk i hovedet,” siger Matt Mavir, der ejes Last Night of Freedom, til CNN og tilføjer: ”Men Polen er altså et NATO-land, der kommer næppe krigshandlinger her. Omvendt siger de, der aflyser, at de ikke kan forene en sjov polterabend med at se ukrainske flygtninge.”

Last Night of Freedom’s bookinger til Ungarns hovedstad, Budapest, er tilsvarende faldet 45 procent og til Letlands hovedstad, Riga, med 39 procent efter krigsudbruddet.

Færre turister
I årets seks første måneder er antallet af aflysninger fra udenlandske turister til Ungarn faldet 37 procent sammenlignet med 2019, året før coronakrisen, oplyser Ungarns nationale turistråd.

Og i Slovakiet, der grænser op til det vestlige Ukraine, meldes der om annulleringer fra udenlandske turister i årets fem første måneder på næsten 50 procent.

”Det er svært at vurdere, hvor mange der bliver væk på grund af frygt for corona, og hvor mange der aflyser som følge af krigen,” siger talsmand fra Slovakiets turistråd.

Og Liina Maria Lepik, direktør for Estlands turistråd, oplyser til CNN, at halvdelen af de 350 krydstogtskibe, der i år havde meldt deres ankomst til hovedstaden Tallinn, har aflyst anløbene. Det skyldes primært at krydstogtrederierne boykotter Rusland, der har Østersøens største turistattraktion for krydstogtturister, Skt. Petersborg.

Relaterede artikler:

Trods genåbning ferierer flere danskere i Danmark

Krigen i Ukraine forsinker ny dansk bookingplatform

Har ikke gæster til millioner af ledige hotelværelser