Overtroiske kinesere smider mønter mod fly for held og lykke på flyvningen – men det er ikke super smart at smide mønter, eller andet, ind i flymotorerne. Det har nu kostet en passager med Lucky Air en stor bøde. Arkivfoto Bye Angel, Wikimedia Commons.

Overtroisk flypassager skal betale 125.000 kroner

En 28-årig kineser, der skulle flyve for første gang, smed for ”held og lykke” mønter ind i flyets motor. Det var ikke helt gennemtænkt – for flyet blev aflyst og manden skal nu betale erstatning.

En overtroisk kinesisk flypassager smed i februar sidste år før sit livs første flyvning nogle mønter ind i en motorer på et fly fra det kinesiske flyselskab Lucky Air. Handlingen skulle give held og lykke på flyvningen – men effekten var den modsatte.

Lufthavnspersonale opdagede det skete og det endte med, at flyet, der skulle flyve kinesisk indenrigs mellem Anqing (vest for Shanghai) til Kunming i det sydvestlige Kina, en flyvning på tre timer, blev aflyst så motoren kunne blive inspiceret. Passagererne kom på hotel og et erstatningsfly måtte overtage flyvningen.

Den 28-årige i dette tilfælde uvidende passager fik allerede i juli sidste år en bøde fra en domstol i Anqing på hvad der svarer til 17.200 dollars, men i det ofte hemmelighedsfulde Kina, er dommen først blevet kendt nu, skriver South China Morning Post; den store avis har hjemme i Hong Kong og er derfor ikke underlagt kinesisk censur.

Ved domsforhandlingen var den 28-årige repræsenteret af sin bror, der ifølge South China Morning Post sagde, at Lucky Air ved boarding godt lige kunne have sagt, at passagererne ikke må smide mønter ind i en flymotor…

South China Morning Post skriver også, at denne sag ikke er unik, og at mange andre overtroiske og i disse tilfælde uvidende kinesiske flypassagerer har det med at smide mønter omkring fly for held og lykke.

Lucky Air med i kæmpestort kinesisk konglomerat
Lucky Air flyver mest indenfor Kina, men har også ruter til flere lande i Asien. Selskabet har ifølge sin hjemmeside i øjeblikket 45 fly til sine 86 indenrigsruter og 13 ruter til andre lande.

Flyselskabet er en del af det enorme kinesiske konglomerat HNA Group, der blandt andet omfatter hoteller, rejsebureauer og flyselskaber.

HNA Group har hovedkontor på øen Hainan i det sydlige Kina og en årlig omsætning på 100 milliarder dollars og værdier for i alt 230 milliarder dollars. Koncernen har det seneste års tid været i økonomiske vanskeligheder og har løbende været tvunget til at sælge ud af aktiverne.

Et af koncernens mange forretningsenheder er HNA Aviation, der er moderselskab for omkring et dusin flyselskaber. Udover Hainan Airlines også Tianjin Airlines, Beijing Capital Airlines, West Air, Deer Jet, Lucky Air, Yangtze River Airlines, Fuzhou Airlines, Urumqi Air, Beibu Gulf Airlines, Air Changan samt Guilin Airlines.

Herudover ejer HNA Group flere store internationale virksomheder i rejse- og luftfartsbranchen som Radisson Hotel Group, Hilton Worldwide Holdings og Gate Gourmet Group.

Relaterede artikler:

Kina køber hotelkæde med dansk varemærke

Kinesiske flyselskaber kan øge på Europa

Topchef i luftfartskoncern styrtet i døden