Pak en Ouzo i kufferten

Ejvind Olesen.

Ejvind Olesen.

FERIEKLUMME: Der er taxfree glæder, og der er de lokale minder, men samtidig kan det være  problematisk, hvad folk svarer, når de bliver spurgt om, hvad de tager med hjem. – Succes for charterselskabernes taxfree salg.

Af Ejvind Olesen          

Forleden kom resultatet af endnu en forbrugerundersøgelse, foretaget af et analysebureau, nærmere betegnet Kompas for Apollo.

Jeg indrømmer gerne, at jeg ofte undrer mig i mit stille sind over, hvad man spilder folks tid med at spørge om. Selv om det i dag via nettet er meget lettere end før i tiden og samtidig har ført til en klar udvanding af spørgsmålene.

Men når det nu skal være, kræver det trods alt, at folk (forbrugerne) gider svare. Måske er det ligesom med en politisk analyse. Et er hvad, man svarer i en prognose, noget andet den dag man står i stemmeboksen.

Hør blot nogle svar på, hvad man tager med hjem: Køleskabsmagneter, krus, skål, askebægre, nøgleringe, mini vartegn modeller- og lokale souvenirs i det hele taget (58 procent.)

46 procent havde alkohol med hjem. Blandt mændene er det 51 procent. Det svarer formentlig meget godt til det taxfree salg om bord, hvor charterselskaberne på finurlig vis har fundet ud af at sælge spiritus på banderole fra for eksempel Grækenland og Spanien til billigere priser end i lufthavnene – og stort set samme priser som på ferieøen.

Det reddede både charterpassagerer og arrangører fra Marianne Jelveds svingende håndtaske, som var afgørende for, at EU fjernede taxfree salg. Til trods for, at udgangspunktet var, at priserne alligevel om kort tid var harmoniseret i EU landede, hvilken ingenlunde er blevet tilfældet. Det vidste vi godt.

Nu siger de adspurgte i analysen, at der er 46 procent, der tager alkohol med hjem – ja men hvordan?  Nogle af de lokale produkter kan man sjældent få på flyene. Undersøgelsen fastslår, at det typisk er Ouzo fra en græsk ø eller en god lokal spansk rødvin?

Hvordan får man det med hjem? I kufferten måske, det er faktisk en vovelig ting. Andre måder er det indtil videre ikke muligt at medtage lokale væsker på en flyrejse. Og venter man med at købe i en taxfree forretning i en græsk lufthavn, koster en Ouzo ofte mere end i en dansk vinforretning.

Tag chancen med kufferten. Jeg har på et krydstogt overværet, hvordan en gæst tog chancen med en Gammel Dansk i kufferten. Da bagagen blev åbnet var alt gennemvædet af den gode, stærke, danske drik. Han fortrød.

Derfor tror jeg ikke lige det er Ouzoen og den lokale vin der pakkes ned i kufferten, som det bemærkes i analysen. Men jeg tror gerne, at salget om bord – i hvert fald i charterflyene – nærmere sig 50 procent med alkohol. Det er utroligt mange flasker, der ligger på sæderne, når man skal hjem med sit charterfly. Men det er godt tænkt.

Hvad skal vi med de store problemer, så længe vi har nok af de små.

Gode bededagsferie. På gensyn på mandag.