Passagerjet ledsaget af kampfly

LUFTFART: Mistet radiokontakt over Tyskland til en Boeing B777 fra Korean Air på vej fra Seoul til Zürich betød lørdag, at to tyske kampfly blev sendt af sted for at eskortere flyet til sikkerhedslanding i Stuttgart.

B777’eren fra Skyteam-medlemmet Korean Air havde 211 passagerer plus besætning, da det over Tyskland på vej mod Zürich mistede radiokontakt til flyveledelsen.

To tyske kampfly blev rutinemæssigt scrambled (omgående sendt på vingerne, red), hvor de kontaktede det sydkoreanske fly og bad det lande i nærmeste åbne lufthavn, Stuttgart. Det skriver den tyske TV-station Deutsche Welle på sin hjemmeside.

Korean Air-flyet landede så sent i Stuttgart, at det ikke kunne flyve videre – der er startforbud fra lufthavnen efter kl. 23. Derfor måtte passagererne overnatte ved lufthavnen, og blev om søndagen kørt de to timer i bus til Zürich. En teknisk undersøgelse søndag viste, at flyet faktisk havde et radioproblem.

Det var anden gang på lige så mange dage, at kampfly fra tyske Bundeswehr blev scrambled pga. manglende radiokommunikation med et civilt passagerfly.

Fredag i sidste uge blev to tyske kampfly sendt af sted for at følge et egyptisk fly fra den egyptiske feriedestination Hurghada, der midlertidigt havde mistet radiokontakten til den tyske flyveledelse. Det blev fulgt af kampflyene, men kunne uden problemer lande i sin planlagte lufthavn, Münster, i det nordvestlige Tyskland.

Bagefter sagde en talsmand for det tyske luftvåben, at flyet formentlig havde mistet forbindelse til flyveledelsen, fordi flyets piloter havde indtastet forkert radiofrekvens.