Piloter lander lønforhøjelser

Mens kollegerne i SAS må gå ned i løn, har piloterne i amerikanske United Airlines og American Airlines udsigt til første markante lønforhøjelser de seneste ti år.

Piloterne i United Airlines fra Star Alliance og konkurstruede American Airlines fra Oneworld-alliancen skal de kommende uger stemme om nye overenskomster. De vil give piloterne deres første større lønforhøjelse det seneste årti, skriver Reuters.

Der er plads til lønforhøjelser efter der er kommet bedre økonomiske tider i flyselskaberne, hvor også piloterne har afgivet mange fordele.

Men der er ikke gavebod for alle flyvende i USA’s flyselskaber. Forleden stemte kabinepersonalet i Star Alliance-medlemmet US Airways for en mulig strejke for at få bedre løn- og arbejdsforhold.

Samlet har de største amerikanske flyselskaber haft et overskud på 30 milliarder kr. siden 2010, viser tal fra International Air Transport Association. Forventningerne til overskud fortsætter for i år og i 2013.

Alene American har 10.000 piloter – de nye aftaler mellem flyselskaberne og piloterne kan give piloterne en lønforhøjelse på fire procent.