Prisen går til Turen går til…

Tom Nørgaard fra Politikens Forlag modtager Rejsejournalisternes Rejsepris af foreningens formand Anne-Vibeke Isaksen. Foto: Claus Starup.

Vinderen af Danske Rejsejournalisters Rejsepris 2013 blev Politikens Forlag ”Turen går til…”

”Det hævdes, at kineserne i gamle dage nedkastede en forbandelse over deres fjender, der lød: “Gid du må leve i interessante tider.” Med det mente de tider med omvæltninger, udvikling, nye måder at se på tingene på, nye måder at gøre tingene på. Det, der umiddelbart lyder interessant – var i virkeligheden et onde, der forstyrrede harmonien”.

Sådan fortæller formand Anne-Vibeke Isaksen i sin motivering til Årets Rejsepris 2013, der uddeltes på rejsemessen Ferie & Fritid i Bella Center.

Både rejse- og mediebranchen lever i interessante tider. Internettet, SmartPhones og iPads har vendt op og ned på danskernes forbrugsvaner – og det i rasende hast. Vi booker rejser via internettet, downloader storbyguides på iPad’en, fortæller om vores ferieoplevelser på Facebook osv.

Danske Rejsejournalister insisterer på at have en positiv tilgang til forandringer. Alligevel går Årets Rejsepris til en aktør, der har været på banen i mere end 60 år – vel at mærke med det samme produkt.

Den første guidebog i serien “Turen går til..” udkom på Politikens Forlag i 1952, og da gik turen til Østrig. Siden da har serien vokset sig til en institution her i Danmark. Og det er ikke kun geografisk, at Politikens Forlag har været villig til at træde nye stier. Der har også været så usædvanlige bøger i serien som “Turen går til EU”, “Turen går til De Varme Lande” og ”Turen går ad Helvede til”.

”Rejsejournalisterne ønsker ikke kun at hylde Politikens Forlag for gennem årene at have været en god, troværdig og underholdende rejsemakker for så mange af os, men for at stædigt at have holdt fast i at følge med tiden. Hver gang, der er dukket en ny trend op, har der været mindst en “Turen går til…” klar. Uanset om det handlede om charterferiemålene i Sydeuropa, alverdens spændende storbyer eller eksotiske lande derude i den vide verden. Altid skrevet af dygtige og indsigtsfulde skribenter – altid grafisk og fotomæssigt lækkert. Det er prisværdigt i disse IT tider – disse såkaldte interessante tider. Interessante tider er med andre ord ikke onde tider – for bogens død har været forudsagt mange gange. Det gør os fulde af fortrøstning”, siger formand Anne-Vibeke Isaksen.

Politikens Forlag har naturligvis også gjort sit indtog: tgt.dk er en spændende og populær rejseportal, som lever op til alle tidens krav, der er lavet guides som apps til iPhone, og man kan få flere af udgivelserne som e-bøger.

Danske Rejsejournalister er en aktiv forening, der optager journalister, skribenter og forfattere, som beskriver rejselivet enten i form af reportager eller redaktionelt stof til internettet, trykte medier, radio og tv. Foreningen har ca. 200 medlemmer sammensat af to grupper: journalister og branchens pressemedarbejdere. Se www.rejsejournalisterne.dk.