Privatperson vil købe Air Berlin

LUFTFART: For at undgå Lufthansa nærmest får monopol på tysk indenrigsflyvning ved at overtage konkurstruede Air Berlin, signalerer tysk luftfarts-entreprenør interessere i at overtage hele Air Berlin.

Den tyske luftfarts-entreprenør Hans Rudolf Woehrl bekræfter interessen, siger en talsmand for hans virksomhed, INTRO-Verwaltungs, til nyhedsbureauet Reuters og tilføjer, at det var eneste løsning for at undgå Lufthansa-monopol på tysk indenrigs, hvis Lufthansa overtager hele eller dele af Air Berlin.

I sidste uge gik Air Berlin, der er med i Oneworld-alliancen, i kontrolleret betalingsstandsning med en milliardgæld. Årsagen var, at Etihad Airways fra Abu Dhabi, der siden 2012 har haft 29 pct. af aktierne i Air Berlin, smækkede kassen i. Etihad har gennem årene pumpet milliarder i nærmest konstant tabsgivende Air Berlin.

Den tyske stat har givet Air Berlin, der har 7.200 medarbejdere, et lån på 150 mio. euro for at holde det flyvende de næste tre måneder, mens der forhandles om fremtiden.

Ifølge Reuters vil Hans Rudolf Woehrl sammen med en gruppe investorer komme med bud på at overtage Air Berlin.

“INTRO-Verwaltungs udtrykte for nogle år siden interesse for at købe majoriteten af Air Berlin-gruppen. Denne interesse findes stadig,” siger talsmanden, der ikke ville oplyse, hvilke andre investorer, der er tale om.

Tidligere, kortvarig, ejer af flyselskaber

Hans Rudolf Woehrl købet i 2003 det tabsgivende tyske flyselskab Deutsche BA af British Airways for én symbolsk euro. Selskabet blev senere afviklet.

I 2011 startede Woehrl flyselskabet Flynext med europæiske ruter – senere samme år solgte han det til det tyske flyselskab Germania.

I 2013 overtog Hans Rudolf Woehrl og to partnere konsulent- og investeringsfirmaet Intro Aviation. Det købte samme år CityJet og VLM Airlines fra Air France KLM – begge selskaber blev efterfølgende sammenlagt med det regionale østrigske flyselskab Intersky, der lukkede i 2015.

Blandt flyselskaber har Lufthansa officielt meldt sin interesse for at overtage hele eller dele af Air Berlin. Ifølge avisen Süddeutsche Zeitung vil Lufthansa have op til 90 Air Berlin-fly overført til sit lavprisselskab, Eurowings. Air Berlin har bl.a. 17 Airbus A330-fly til sine navnlig nordamerikanske langruter.

Tyske medier har skrevet, at formentlig også Easyjet er interesseret i hele eller dele af Air Berlin. Ligeledes har det tyske flyselskab Condor fra Thomas Cook-gruppen oplyst, at man er klar til at spille en ’aktiv rolle’ i omstruktureringen af Air Berlin.