DEBAT: ”Der er ikke meget at hente for Danmarks turismevirksomheder i regeringens vækstpakke – turisme er Danmarks oversete eksporterhverv,” skriver topdirektører i Scandic Hotels og Dansk Erhverv i debatindlæg.
Af adm. direktør i Scandic Hotels Danmark, Jens Mathiesen, og direktør i Dansk Erhverv, Christian T. Ingemann.
”Regeringens vækstpakke er godt nyt for mange danske virksomheder. Regeringen har fokus på, at konkurrenceevnen på det globale marked lider under et højt skatte- og afgiftsniveau. Særligt er det positivt, at der nu kommer fokus på energiafgifterne, hvor sænkelsen af PSO-afgiften er slået op som regeringens store slagnummer.
Vi ærgrer os dog over, at regeringen overser et af Danmarks vigtige eksporterhverv – turismen. Turismevirksomheder som hoteller og restauranter bliver i vækstpakken betegnet som hjemmemarkedserhverv, som ikke er udsat for international konkurrence.
Det er en stor misforståelse, der desværre betyder, at der ikke er meget at hente for turismevirksomhederne i den nye vækstpakke.
Dansk turisme, hvad enten der er tale om ferie- eller erhvervsturisme, bør anerkendes som et betydeligt eksporterhverv.
Tal fra VisitDenmark viser, at udenlandske turister bruger 34,1 milliarder kr. årligt i Danmark. Et beløb, der kan øges betragteligt, hvis turismevirksomhederne får samme vilkår som deres internationale konkurrenter.
Samtidig viser beregninger fra Dansk Erhverv, at turismen kan skaffe 15.000 arbejdspladser frem mod år 2020, hvis vi følger FN’s vækstskøn på 4-5 pct. årligt.
Det kræver, at turismen prioriteres som et vigtigt eksporterhverv, når regeringen lancerer vækstpakker for at sætte skub i vækst og jobskabelsen for konkurrenceudsatte erhverv.
Skal danske turismevirksomheder kunne konkurrere med vores nabolande, kræver det f.eks., at energiafgifter behandles som almindeligt erhvervsforbrug, og ikke som privatforbrug – præcis som alle andre eksporterhverv.
Ligeledes bør det være muligt for erhvervskunder på hoteller og restauranter fuldt ud at fratrække sin moms som man kan på alle andre erhvervsrelaterede køb.
Alt hvad vi beder om er, at turisme ligestilles med andre konkurrenceudsatte erhverv, så vi får en chance for at komme på omgangshøjde med vores nabolande.
Det er kun få måneder siden, at regeringen offentliggjorde sin vækstplan for turisme med henblik på, at dansk turisme skulle med på den internationale vækstvogn. Men den vækst som FN’s turismeorganisation har spået, er stadig en, som mange danske turismevirksomheder spejder langt efter, mens deres konkurrenceevne i de seneste år er blevet gradvist udhulet af et stigende skatte- og afgiftstryk.
Resultatet er, at Danmark placerer sig helt nede på pladsen som nummer 135 ud af 140 lande i forhold til at kunne konkurrere på prisen. Det viser analyse fra World Economic Forum.
Skal dansk turisme øge sin konkurrenceevne på det internationale marked, er regeringen nødt til at kigge på skatte- og afgiftstrykket for Danmarks vigtige, men stadig oversete, eksporterhverv”.