Regeringen opfandt tilsyneladende selv seksdagesreglen, uden at spørge Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen. Her skærmbillede fra det skæbnesvangre pressemøde den 29. maj. Fra venstre sundhedsminister Magnus Heunicke, udenrigsminister Jeppe Kofod, statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup.

Regeringen opfandt seksdagesreglen uden at spørge eksperter

Der findes tilsyneladende ikke et eneste dokument om, at regeringen spurgte Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen inden den indførte den kontroversielle seksdagesregel, skriver Berlingske.

Fredag den 29. maj blev meget kostbar for store dele af den danske hotel- og rejsebureaubranche. Denne dag præsenterede statsminister Mette Frederiksen både regeringens egen opfindelse, seksdagesreglen, og hun forlængede de danske rejsevejledninger til 31. august.

Hun måtte dog ændre kurs allerede den 18. juni og fra 27. juni åbne for rejser til det meste af Europa. I mellemtiden havde mange rejsebureauer tilbagebetalt milliarder af kroner for annullerede rejser og tusindvis af kunder havde fundet andre muligheder for sommerferien, for eksempel ferie i Danmark.

Og nu, skriver Berlingske efter en aktindsigt, viser det sig, at regeringen opfandt seksdagesreglen, uden at spørge sundhedsmyndighederne til råds. Der findes ikke et eneste dokument om den omstridte regel hos sundhedsmyndighederne, Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen.

”Dermed ser det ud til, at reglen, som kostede den københavnske oplevelsesindustri milliarder af kroner, blev indført uden at indhente en sundhedsfaglig vurdering fra regeringens egne rådgivere, Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen,” skriver Berlingske og tilføjer:

”Berlingske har via aktindsigt forsøgt at kortlægge, hvem der fik ideen til reglen, og hvordan sundhedsmyndighederne vurderede effekten. Men der findes slet ingen dokumenter om sagen hos hverken Sundhedsstyrelsen eller Statens Serum Institut, fastslår begge myndigheder.”

Mettes Mavefornemmelse var ”fuldstændig vanvittig”
”Det er fuldstændig vanvittigt, at regeringen træffer en beslutning, der har så store menneskelige og økonomiske konsekvenser, uden at den overhovedet ved, hvilken sundhedsfaglig effekt det har,” siger chefkonsulent Kristian Nørgaard fra HORESTA til avisen.

Justitsminister Nick Hækkerup har forsvaret seksdagesreglen med, at regeringen ønskede at begrænse antallet af turister i København. Han har dog erkendt, at beslutningen var baseret på en ”mavefornemmelse.”

Administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, siger til Berlingske: ”Regeringens kerne har formentlig tænkt over, hvordan den kunne udvise størst mulig handlekraft, og så har man valgt at lægge sig fast på seks dage.”

Berlingske har spurgt justitsminister Nick Hækkerup, hvorfor regeringen ikke spurgte sundhedsmyndighederne til råds omkring seksdagesreglen. Ministeren vil ikke udtale sig.

Ville også lukke Aarhus
Indtil dagen før regeringens pressemøde 29. maj var Aarhus og København de to byer, regeringen ville forbyde udenlandske turister at overnatte i. Hvem der i sidste øjeblik pillede Aarhus af listen og satte Frederiksberg på, er hemmeligt.

Det viste aktindsigt, som STANDBY.dk havde søgt og stærkt forsinket fået sidste i august, fra Udenrigsministeriet og Statsministeriet.

Seksdagesreglen, som Danmark var eneste EU-land til at indføre, blev først afskaffet lørdag den 15. august. Justitsminister Nick Hækkerup har tidligere udtalt til Politiken, at seksdagesreglen var sat i verden for at holde udenlandske turister væk fra Danmark.

Læs hele denne artikel i linket herunder.

Relaterede artikler:

Rejsebureauforening anklager regering for løftebrud

Mette Frederiksen: Begynder vi at rejse som før?

Regeringen ville lukke Aarhus for udenlandske turister