Afrika og Grønland er blandt rejsefavoritterne hos Søren Rasmussen, der nu runder de 70 år. PR-foto: Albatros Travel.

Rejsebranchefyrtårn runder de 70

Søren Rasmussen, der i 1986 var medstifter af Albatros Travel, fylder lørdag 70 år – fødselsdagen for den på mange måder i dag arbejdende bestyrelsesformand fejres med reception i eftermiddag.

Han er uddannet biolog – og startede i rejsebranchen som rejseproducent for Stjernegaard Rejser. Men i 1986 ville han have sit eget rejsebureau.

”Ideen om mit eget rejsebureau var drevet af min lyst til at komme så meget som muligt til Afrika, jeg har altid været meget fascineret af det vilde dyreliv,” har han tidligere sagt.

Det blev i hvert fald starten på Albatros Travel, som Søren Rasmussen grundlagde sammen med Josh Wald. Partnerne gik hvert til sit i 1991, og i dag ejes Albatros-koncernen af Søren Rasmussen og hans familie.

I morgen, lørdag, runder Søren Rasmussen 70 år, men i eftermiddag er der indbudt til reception i Albatros’ lokaler på Tøndergade i København.

”De er nogle dumme svin”
Søren Rasmussen har på mange måder gennem årene været en first mover i rejsebranchen, også før udtrykket blev inkorporeret i det danske sprog.

Et af de seneste eksempler var, da Albatros Travel reagerede hurtigt den 24. februar i år, torsdagen hvor Rusland invaderede Ukraine og igen skabte krig i Europa.

Albatros Travel aflyste alle planlagte grupperejser til Rusland, og Søren Rasmussen sagde samme dag til Standby.dk: “Vi kan ikke sende folk til en krigsførende nation. De er nogle dumme svin, og vi kan ikke arbejde med den slags mennesker.”

Et af mange andre steder, hvor Albatros Travel har været first mover, er de særlige avisannoncer fra rejsekoncernen.

Omsætningen og indhold er blevet kopieret af mange mindre kreative aktører i rejsebranchen. Det er Søren Rasmussen både stolt og ærgerlig over. Han har ofte omtalt kopimaskinerne hos andre rejsearrangører, og blandt andet sagt:

”Alt, hvad Albatros Travel producerer og udtænker, genfindes relativt hurtigt andre steder. Men egentlig skal man jo bare være glad og stolt over at kunne inspirere sine gode kolleger.”

Fra spæd start til milliardforretning
Fra den spæde start, hvor der i en periode også blev solgt erhvervsrejser, er Albatros bare vokset sig større og større.

Hele koncernen med danske og udenlandske rejsebureau, hoteller, rederier og så videre, omsatte før coronakrisen for over en milliard kroner om året.

Albatros Travel er gennem årene vokset til at blive et af Danmarks største leisurebureauer for navnlig grupperejser. Tidligt var der fokus på rejser ud af Europa, men Europa kom tilbage på menukortet under coronakrisen.

Søren Rasmussen har flere gange fået tilbud om at sælge, men har pænt takket nej. Albatros er en livsstil, som han de senere år har kombineret med et forfatterskab. Foreløbig er det blevet til fire bøger.

Efter han stoppede som administrerende direktør for Albatros, er Søren Rasmussen i dag arbejdende bestyrelsesformand, mens hans hustru, Berit Willumsgaard, har overtaget rollen som administrerende direktør. I den familieejede Albatros-koncern ejer Søren Rasmussen og Berit Willumsgaard 50 procent af aktierne, mens deres børn, Cæcilie og Rasmus, har den anden halvdel.

Et fællesskab med rejsearrangører, der ligner os
I starten af i år meldte han Albatros Travel ind i RID, Rejsearrangører i Danmark, efter RID havde åbnet for at også ikke-charterrejsearrangører kunne blive medlem. Albatros Travel er dog stadig også medlem af Danmarks Rejsebureau Forening, der understreger, at man godt kan være medlem af både RID og DRF.

Om årsagen til, at Albatros Travel også gik ombord hos RID, sagde Søren Rasmussen til Standby.dk: ”Årsagen til medlemskabet af RID er ønsket om et fællesskab med rejsearrangører, der ligner os.

Når man mødes i Danmarks Rejsebureau Forening er det meget ofte små problemer, der fylder meget. Og dem behøver vi ikke bruge tid på at drøfte,” lød det blandt andet.

 

Relaterede artikler:

Albatros Travel taber millioner på aflyste krydstogter

Albatros Travel har sat kursen mod overskud

Albatros melder sig ind i brancheforeningen RID