Rejsebureau igen konkurs

forretningsrejsendeREJSEBUREAUER: Movement Travels fra Hørsholm erklæret konkurs i skifteretten. Bureauets seneste regnskab havde seks revisoranmærkninger. Ved dets forrige konkurs mistede kendt flyselskab 500.000 kr.

”Christian Zohnesen er et af rejsebranchens brodne kar,” siger rejsebrancheanalytiker Ole Egholm til standby.dk efter Christian Zohnesens Movement Travels i går blev erklæret konkurs ved skifteretten i Helsingør.

Rejsegarantifonden havde tidligere på året krævet forhøjelse af bureauets garantistillelse, da den ikke kom, blev Movement slettet og måtte ikke udbyde rejser.

”Med en slettet registrering er det selvfølgelig svært. Movements seneste årsrapport var ikke god – det er ikke sådan en, vi ser hver dag. Men det er ikke strafbart at være dårlig til at køre sin butik,” siger direktør for Rejsegarantifonden, Birgitte Fjeldhoff, til standby.dk

Revisor er ikke afholdende med at skrive, at der er foregået ulovligheder i firmaet: blandt anmærkningerne kan ifølge Ole Egholm nævnes, at “Movements bogføring ikke giver pålideligt grundlag for udarbejdelsen af årsregnskabet, idet der i væsentligt omfang mangler dokumentation for nettoomsætning, omkostninger samt tilgodehavender fra salg af rejser. Der er ikke tilstrækkelig sikkerhed for, at alle indtægter er indregnet i årsregnskabet,” hedder det fra revisoren.

Endvidere anmærker revisor ulovligt anpartshaverlån, og at selskabet ikke har indberettet moms, A-skat og AM-bidrag rettidigt, “ligesom der er stor usikkerhed om fuldstændigheden og opgørelserne heraf, hvorved ledelsen ligeledes kan ifalde ansvar.”

I 2008 lukkede Movement Travels i Hørsholm sit driftsselskab, der bl.a. havde gæld til Brussels Airlines på godt 500.000 kr. I september 2008 blev Movement i Københavns Byret dømt til at betale Brussels Airlines 68.214 euro. Brussels Airlines havde fløjet Movement-kunder til norditalienske Bergamo, men fik aldrig pengene – Movement stak af fra gælden ved at oprette nyt selskab med samme navn og efterlod gælden i det gamle selskab.

”Det er dybt forkasteligt. At løbe fra regningen og oprette et nyt selskab i samme navn,” sagde direktør i Dansk Rejsebureau Forening, Lars Thykier, dengang.

I går skrev Rejsegarantifonden bl.a. i sin pressemeddelelse, at Movement Travels ApS 1. april blev erklæret konkurs ved Helsingør Skifteret.

Movement blev registeret i fonden i 2008 (samme år som det tidligere Movement gik konkurs) og udbød bl.a. fodbold- og konferencerejser.

”Fonden krævede i forbindelse med selskabets registrering i 2008, at selskabet stillede forhøjet garanti til dækning af fondens risiko, da selskabets kapitalberedskab ikke var tilfredsstillende. Året efter modtog fonden en indeståelse fra tredjepart, som indestod for tab, fonden måtte lide på selskabet.

Herefter frafaldt fonden kravet om forhøjet garanti, da fonden kunne konstatere, at kapitalberedskabet var tilfredsstillende.”

Men, fortsætter Rejsegarantifondens pressemeddelelse, ”i forbindelse med gennemgang af tredjepartens kapitalberedskab i 2013 måtte fonden konstatere, at dette ikke længere var tilfredsstillende til at afdække fondens evt. tab ved konkurs, og fonden krævede på ny, at Movement skulle afdække fondens risiko.”

Movement skulle forhøje den stillede garanti i januar 2014, men da fonden ikke modtog garantiforhøjelsen, slettede fonden Movements registrering, så selskabet ikke længere måtte udbyde rejseydelser omfattet af fondens dækning.”

”Sideløbende med kravet om garantiforhøjelse havde fonden gennemgået Movements årsrapport og revisorerklæring for 2012/13 og konstaterede, at begge indeholdt meget omfattende og alvorlige forbehold fra revisors side, hvorfor fonden måtte gøre selskabet opmærksom på, at det ville være et krav for en fortsat registrering, at selskabet fik ny revisorerklæring uden tilsvarende forbehold.”

”Movement meddelte 21. marts 2014 fonden, at selskabet ikke kunne fortsætte driften og derfor havde indgivet egen konkursbegæring.” Rejsegarantifonden tilføjer: ”Movement har oplyst, at det i øjeblikket ikke har kunder på rejse, men at omkring 120 kunder ikke kommer af sted. Disse kan søge erstatning hos fonden, hvis de har købt en rejseydelse omfattet af fondens dækning. Det kan være en pakkerejse (med f.eks. fly og hotel eller med hotel og fodboldbillet) eller en flybillet til privat brug, hvortil kunden har købt konkurssikring.”