Rejseforsikring på vrangen i gult og blåt

Ejvind Olesen

Ejvind Olesen

WEEKENDKLUMME: Forvirringen breder sig om, hvordan danskeren egentlig er dækket, når de rejser til udlandet efter august. Ikke mindst efter, at der i ugens løb kom helt forkerte muligheder i omløb.

Af Ejvind Olesen   

Nok vil regeringen gerne spare 80 mio. kr. på danskerens rejseforsikring, hvilket dybest set er forståeligt, men så kunne vi godt have krav på at få de rigtige informationer om, hvad der træder i stedet.

Det er helt efter det politiske mønster, at de, der har sat loven i værk – regeringen samt Venstre og Konservative – bagatelliserer bortfald af det gule kort. Andre, som Dansk Folkeparti, dramatiserer, hvad der nu kan ske de stakkels danskere, som måske bliver nødt til at købe og selv betale en rejseforsikring. Til Europa til en tredjedel af en parkeringsbøde.

Det, forbrugerne har krav på, er ordentlig information. Ikke som i denne uge en oplysning i en avisartikel og fulgt op i radioen om, at man slet ikke behøver en forsikring ved rejse til et EU land. Betal selv og gå til kommunen og få beløbet godtgjort, når du vender hjem.

Decideret forkert, siger forsikringsselskaber. Den historie bygger på misforståelser i forbindelse med frit hospitalsvalg i en helt anden forbindelse.

Derfor kan man meget apropos på messen i Herning i weekenden fortælle forbrugerne, hvad der gælder. Desværre mangler vi fortsat en komplet oversigt over egenbetaling i 27 EU-lande.

Alle bør fra august have det blå kort med på rejse i EU. Så er de dækket efter de lokale regler. Hverken mere eller mindre. Både akut og kronisk sygdom. Men de lokale regler kan også betyde delvis egenbetaling, offentlige sygehuse og nul hjemtransport.

Til gengæld kan man i dag og formentlig et par måneder endnu dække sig bredt ind for et par hundrede kroner. I hvert fald hos Gouda og Europæiske. Og måske en del andre forsikringsselskaber, men de holder kortene tæt ind til kroppen. Formentlig fordi de endnu ikke har fundet ud af, hvad de vil dække, når det gule kort ikke mere gælder i udlandet.

Det vil være naivt at tro, at det ikke bliver dyrere for forbrugerne. Et eller andet sted skal de 80 mio. kr. betales. Forsikringsselskaberne gør det i rørende godhed ikke. Og de ved bedre end lovgiverne, hvad der kan løbe på af udgifter.

I skrivende stund har de regnestokken i gang for at finde ud af, hvad det skal koste fra august at være forsikret på rejse i EU.

Imens køber de smarte en midlertidig forsikring til ca. 200 kr., som gælder et år frem. Så er de helgarderet!

God weekend.