Restauranter har klaret sig godt

restaurantFra 2008 til 2013 har restaurationsbranchen haft fremgang i både omsætning, antallet af spisesteder og ansatte, viser en rapport fra Horesta.

Erhvervet dækker over alt fra klassiske restauranter til grillbarer og pizzeriaer, caféer til værtshuse og diskoteker, samt cateringfirmaer og mobile madenheder. I 2013 udgjorde de sammenlagt 16.201 steder at stille sult og tørst – en stigning på 8% eller 1.300 flere virksomheder siden 2008. Stigningen er sket trods et dyk i den økonomiske krises første år. Her faldt antallet af virksomheder med 5%.

Rapporten anslår, at stigningen blandt andet skyldes højere tradition for at starte sin egen virksomhed end i andre erhverv. Mere end hver fjerde kok, caféejer eller kromutter over 35 år er selvstændig, mens det samme kun gælder for knap hver tiende på tværs af alle erhverv, skriver business.dk.

Ifølge forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen er der bl.a. tale om, at vi har ændret livsstil. Vi har hentet noget af den sydlandske kultur med at gå ud med familien og forkæle sig selv. I Danmark gør vi det på vores egen måde med parmiddage og unge, der går ud med venner og veninder.”

I rapporten fremgår det, at det især er de unge, og mest københavnerne, som er de flittigste gæster. Særligt på café, hvor mere end hvert femte besøg i restaurationsbranchen foregik i 2013.

Generelt har danskerne med 257 millioner besøg på alle slags restaurationer snart fundet tilbage til samme niveau som de 260 millioner op til krisen.

For hvert restaurantbesøg er regningen vokset med godt 12% siden 2008, og i 2013 nåede branchen sin højeste omsætning nogensinde på 34,8 milliarder kroner.

I 2013 var 9.400 flere arbejdspladser end i 2008. Til sammenligning faldt beskæftigelsen på tværs af alle erhverv med 170.300 i samme periode.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.