Restauranter har klaret sig godt

restaurantFra 2008 til 2013 har restaurationsbranchen haft fremgang i både omsætning, antallet af spisesteder og ansatte, viser en rapport fra Horesta.

Erhvervet dækker over alt fra klassiske restauranter til grillbarer og pizzeriaer, caféer til værtshuse og diskoteker, samt cateringfirmaer og mobile madenheder. I 2013 udgjorde de sammenlagt 16.201 steder at stille sult og tørst – en stigning på 8% eller 1.300 flere virksomheder siden 2008. Stigningen er sket trods et dyk i den økonomiske krises første år. Her faldt antallet af virksomheder med 5%.

Rapporten anslår, at stigningen blandt andet skyldes højere tradition for at starte sin egen virksomhed end i andre erhverv. Mere end hver fjerde kok, caféejer eller kromutter over 35 år er selvstændig, mens det samme kun gælder for knap hver tiende på tværs af alle erhverv, skriver business.dk.

Ifølge forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen er der bl.a. tale om, at vi har ændret livsstil. Vi har hentet noget af den sydlandske kultur med at gå ud med familien og forkæle sig selv. I Danmark gør vi det på vores egen måde med parmiddage og unge, der går ud med venner og veninder.”

I rapporten fremgår det, at det især er de unge, og mest københavnerne, som er de flittigste gæster. Særligt på café, hvor mere end hvert femte besøg i restaurationsbranchen foregik i 2013.

Generelt har danskerne med 257 millioner besøg på alle slags restaurationer snart fundet tilbage til samme niveau som de 260 millioner op til krisen.

For hvert restaurantbesøg er regningen vokset med godt 12% siden 2008, og i 2013 nåede branchen sin højeste omsætning nogensinde på 34,8 milliarder kroner.

I 2013 var 9.400 flere arbejdspladser end i 2008. Til sammenligning faldt beskæftigelsen på tværs af alle erhverv med 170.300 i samme periode.