Risiko for lukket paskontrol i Gardermoen

oslo lufthavnGrænsekontrollen på Oslo Lufthavn Gardermoen kan blive lukket i morgen, fredag, hvis ikke politimesterens nye tiltag er gode nok for politiets sundhedstjeneste. En lukning vil betyde aflyste flyvninger ind og ud af landet.

Politimester Jon Steven Hasseldal fra Øst Politidistrikt har holdt møde med justitsminister Anders Anundsen om mulige løsninger. Han mener, at en kombination af rokering i pasboksene og ekstra ressourcer – specielt i weekenderne – vil hjælpe. Om det er nok, ved han endnu ikke. Det afgøres ved et møde mellem politimesteren og politiets sundhedstjeneste i dag, torsdag.

Konsekvensen af en lukket grænsekontrol er, at flyene ikke kan lande i Oslo lufthavn”, siger Torbjørn Lothe fra NHO Luftfart: ”Så er de nødt til at lande i en anden lufthavn, men der er jo også kapacitetsproblemer andre steder i Norge”.

”Vi følger situationen tæt, men kan ikke sige andet end at opfordre passagerer til at være tidligt ude og følge med i medierne. En eventuel lukning vil få store konsekvenser for alle flyselskaber”, siger info-chef i SAS Knut Morten Johansen.

Pressetalsmand for Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, forventer, at myndighederne finder en løsning: ”Uden paskontrol vil det ikke være muligt at gennemføre flyvninger uden for Schengen”.

Politiets sundhedstjeneste har krævet rotation hver time, så de ansatte bliver aflastede ved at udføre andre arbejdsopgaver i mellemtiden.

I vedtagelsen af lukning af grænsekontrollen henviser sundhedstjenesten til et sygefravær på op mod 16%. De henviser samtidig til tjenestemandsansvaret om at arbejde korrekt og nøjagtigt for at forhindre kriminalitet over grænsen: ”Det er en kompleks polititjeneste, som kræver koncentration. Lige nu arbejdes 4-5 timer uden pause, uden toiletbesøg og uden spisepause. Man bliver slidt og gør ikke jobbet ordentligt. Det høje sygefravær er et tydelig tegn på, at noget er galt”, lyder det fra politiets sundhedstjeneste.

x

Læs Også

Billund Lufthavn frem igen

Små 160.000 rejsende benyttede lufthavnen i maj.

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.