Risiko for turistmave og tropesygdomme

December og januar er højsæson for rejser til sol og varme. Asien og især Thailand er en populær destination, men infektionssygdomme som turistmave og myggebårne sygdomme kan ødelægge ferien.

Ifølge SOS International, er turistmave den hyppigste sygdom på ferien, men i takt med, at vi rejser mere, og tager på aktiv ferie med fx trekking i rismarkerne, øges risikoen for tropesygdomme som malaria, dengue-feber, zika virus og japansk hjernebetændelse. Et enkelt stik af en inficeret myg er nok, men ingen ved præcist, hvor mange danskere der årligt smittes, for der er ikke pligt til at anmelde den slags sygdomme i Danmark.

WHO anslår, at mindst 68.000 årligt smittes med japansk hjernebetændelse – en af de alvorligste tropesygdomme. Ifølge Statens Seruminstitut dør omkring 30% af de voksne, der bliver smittet, og op mod 50% af de overlevende får varige neurologiske skader.

WHO har klassificeret 24 lande i Sydøstasien som endemiske, dvs. at der til stadighed forekommer tilfælde, og fx Thailand, har derfor et nationalt børnevaccinationsprogram. Risikoen for at blive smittet som turist vurderes som begrænset, og varierer med årstiden, rejsens længde og opholdssted.

Denguefeber og japansk hjernebetændelse overføres via myg der stikker både dag og nat, hvor fx malaria overføres med myg der stikker om natten, i de tidlige morgentimer eller sidst på dagen. Det er muligt at blive vaccineret mod japansk hjernebetændelse, mens dengufeber og zika-virus kræver at man beskytter sig mod myggene, så man undgår at blive stukket.

Tjek anbefalingerne på ssi.dk og i god tid inden ferien bør man konsultere egen læge eller et vaccinationscenter. Her kan man få rådgivning om vacciner og forholdsregler i ferielandene. Sørg for myggenet og brug myggespray regelmæssigt i løbet af dagen.

Rejser er blevet farligere

Undgå overbehandling på populære rejsemål

Advarsel om overbehandling på ferien