Ryanair får base i Amsterdam

ryanair fly boeing b737-800FLYSELSKABER: Mens det ikke rigtig gik efter planen for Ryanair med at åbne base i København, starter selskabet muligvis fra efteråret i Amsterdams hovedlufthavn, Schiphol. Ryanair kigger også på at rykke ind Londons næststørste lufthavn, Gatwick.

Ryanair har i første omgang fået tildelt ni ”slots,” start/landings-tidspunkter i Europas passagermæssigt femte største lufthavn, bekræfter SACN, der koordinerer slots i Hollands lufthavne.

De ni slots er til brug fra dette års vinterprogram, der starter sidst i oktober. Ryanair skal inden udgangen af august bekræfte, om man ønsker at bruge de tildelte slots. Ryanair havde også fået slots i Schiphol til dette års sommerprogram, men valgte ikke at bruge dem.

Rykker Ryanair ind i Schiphol fortsætter selskabet sin nye strategi med i stigende grad at have flyvninger til og fra Europas primære lufthavne.

Hjemmesiden anna.aero forudser, at åbner Ryanair i Amsterdam, skal dets slots bruges på ruter til London Stansted, Beauvais-lufthavnen ved Paris, Barcelona og Hahn-lufthaven i nærheden af Frankfurt.

Anna.aero forudså i starten af oktober sidste år, at Ryanairs fire næste baser ville blive Amsterdam, London Gatwick og Paris’ andenlufthavn, Orly, samt Københavns Lufthavn. Tre uger senere meddelte Ryanair, at man ville åbne base i København – denne lukkede dog tirsdag i sidste uge pga. uenighed med den danske fagbevægelse.

Ryanair har i dag 73 baser i Europa, den næste der står til at åbne er i Gøteborgs hovedlufthavn, Landvetter.

I øvrigt er Amsterdams 10 største destinationer denne sommer: London Heathrow med næsten 19.000 flysæder om ugen, Paris de Gaulle, Barcelona, Rom, Frankfurt, London Gatwick, Istanbul, München, Madrid og Københavns Lufthavn, der har 9.600 ugentlige flysæder.

Mens London Stansted passagermæssigt er Ryanairs største lufthavn, har selskabet også kig på at rykke ind i Londons næststørste lufthavn, Gatwick, sagde Ryanairs koncernchef, Michael O’Leary, for nylig.

Muligheden er opstået fordi British Airways som led i aftalen om at International Airline Group, med bl.a. BA, har fået EU’s OK til at købe det irske flyselskab Aer Lingus for knap 10 milliarder kr. Aftalen indebærer bl.a., at BA skal afgive fem slots i Gatwick.

Ryanair, der ejer knap 30 pct. af Aer Lingus, står til at få tre milliarder kr. for sine aktier i Aer Lingus – og Michael O’Leary vil foreslå Ryanairs bestyrelse, at man byder på de fem slots i Gatwick.

Mens Ryanair sidste år havde over 86 mio. passagerer, forventer selskabet at tallet er 50 pct. højere allerede i 2019.