Ryanair forudser priskrig

LUFTFART: Efterspørgslen på flyvninger til Tyrkiet og Nordafrika falder. Dermed har bl.a. de store lavprisselskaber mere kapacitet på de kortere ruter i Europa. I år forventer Ryanair tre mio. passagerer på sine danske ruter. Selskabets overskud steg i årets andet kvartal 55 pct.

Inden årets udgang kan priserne være faldet fem-ni pct. på nogle af de europæiske ruter pga. stigende konkurrence.

Det forudsagde koncernchef for Europas passagermæssigt største flyselskab, Michael O’Leary, da han i går præsenterede Ryanairs regnskab for årets andet kvartal. Sidste år havde selskabet 117 mio. passagerer.

Samme meldinger, om lavere priser pga. øget konkurrence, er de seneste uger også kommet fra andre store lavprisselskaber som britiske Easyjet og ungarske Wizz Air, skriver BBC.

Ryanairs overskud steg i årets andet kvartal 55 pct. til omkring tre milliarder kr. sammenlignet med samme periode sidste år. Omsætningen steg 13 pct. til knap 13 milliarder kr. Ryanair tilskriver den store stigning i overskuddet med bl.a. at Påsken med de mange rejser i år var i april, mens den faldt i marts sidste år.

”Vi forventer også fremover et meget konkurrencepræget marked,” sagde Michael O’Leary, der bekræftede, at Ryanair er blandt de ti flyselskaber, der har givet et uforbindende bud på konkurstruede Alitalia.

Med næsten 1.500 ruter mellem 192 europæiske lufthavne er Ryanair denne sommersæson det flyselskab i verden med flest ruter, viste opgørelse for nylig fra hjemmesiden anna.aero

Måske dyrere håndbagage

For yderligere at øge indtjeningen overvejer Ryanair at begrænse antallet af passagerer, som gratis må medtage to stykker kabinebagage.

Der er ikke taget nogen beslutning, sagde Michael O’Leary, men en løsning kunne være, at kun passagerer, der har tilkøbt prioriteret ombordstigning, gratis må medbringe to stykker kabinebagage.

Tre mio. passagerer i Danmark

Ryanairs vokseplaner omfatter også Danmark. På et pressemøde i marts i København sagde Michael O’Leary, at Ryanair i år forventer 2,5 mio. rejsende på sine snart 19 ruter til Københavns Lufthavn – 600.000 flere end sidste år.

Samlet kommer Ryanair i år op på 26 ruter til Danmark og tre mio. passagerer. Foruden København flyver Ryanair til Billund, Aarhus og Aalborg Lufthavn.