Ryanair halverer tilladt håndbagage

LUFTFART: Fra 1. november accepterer Europas største flyselskab kun et stykke håndbagage for passagerer uden prioritetsbillet. Årsagen er angiveligt, at fyldte fly forsinkes, mens der findes plads til håndbagage. Ryanair har netop åbnet på endnu en dansk lufthavn.

Ryanair med forventede 126 mio. passagerer i år, tillader i dag to stykker håndbagage med målene 55cm x 40cm x 20cm og et mindre på 35cm x 20cm x 20cm. Det er mere end en af de største konkurrenter, Easyjet, der håndfast kun accepterer et stykke håndbagage.

Ryanair begrunder ændringen til fra november kun at tillade et stykke håndbagage med, at alene sidste måned havde selskabet en gennemsnitlig belægning på sine flyvninger på 97 pct. Og der er simpelthen ikke plads på hattehylderne, hvis flyenes 182 passagerer skal have placeret 364 stykker håndbagage. Det giver forsinkelser, fordi det tager for lang tid at finde plads til den megen håndbagage.

Så fra 1. november kan passagerer gratis få det andet stykke håndbagage med – men i cargo. Bagagen skal afleveres i gaten. Afviser passageren tilbuddet, kommer den rejsende ikke med flyet og får ikke billetprisen refunderet.

Passagerer med prioritybilletter kan stadig bl.a. medbringe to stykker håndbagage ligesom de f.eks. får adgang til at gå ombord før de øvrige rejsende.

Som led i ændringen sænker Ryanair 1. november prisen for en indchecket kuffert fra nu 35 til 25 pund (200 kr.) og tillader, at den fremover må veje 20 kg mod i dag 15.

”Vi anslår, at ændringen på bagageområdet vil koste os op mod 400 mio. kr. om året pga. de sænkede priser på indchecket bagage. Men for mange passagerer vil gerne rejse med to stykker håndbagage, og det fungerer simpelthen ikke,” siger talsmand for Ryanair.

Ryanair har næsten 40 ruter til Danmark
Tirsdag i denne uge åbnede Ryanair sin første rute til Aalborg Lufthavn – tre gange om ugen fra sin hovedlufthavn, Stansted nord for London. Det bliver til fire ugentlige fly fra oktober til Danmarks tredjestørste lufthavn.

Denne sommer har Ryanair under sin sommerkøreplan 13 ruter gennem Billund Lufthavn med i alt 50 afgange, Aarhus har kun én Ryanair-rute, en gang om ugen til London, men får næste måned også rute til den polske havneby, Gdansk.

Københavns Lufthavn har i øjeblikket 124 ugentlige flyvninger med Ryanair til 21 destinationer, hvoraf 15 flyves hele året – resten er sæsonruter. Fra vinterprogrammet fra sidst i oktober åbner Ryanair også fra Liverpool med fire fly om ugen og to fra spanske Sevilla til Københavns Lufthavn.

Ryanair forventer i år 2,5 mio. rejsende på sine ruter til Københavns Lufthavn – det er 600.000 flere end sidste år – og i alt tre mio. passagerer på ruter til Danmark.

Med 1.486 ruter mellem 192 europæiske lufthavne er Ryanair i denne sommersæson det flyselskab i verden med flest ruter, viste opgørelse for nylig fra hjemmesiden anna.aero