Ryanair skal tvinges til at sælge aktier i konkurrent

Michael O'Leary.

Michael O’Leary.

FLYSELSKABER: De britiske konkurrencemyndigheder har afsagt kendelse om, at Ryanair skal nedskære sin aktieandel i irske Aer Lingus fra knap 30 til 5 pct. Det er irske Ryanair bestemt ikke enig i.

De britiske konkurrencemyndigheder – The UK Competition Commission (CC) – siger i begrundelsen for sin kendelse, at Ryanairs store aktiepost i Aer Lingus har medført eller må formodes at medføre betragtelig mindre konkurrence på flyruter mellem Storbritannien og Irland, som har ca. 14 mio. passagerer om året.

Kendelsen forbød også Ryanair at søge sæde i Aer Lingus’ bestyrelse samt at øge aktieandelen i flyselskabet. Ryanair har flere gange forsøgt at købe Aer Lingus, men har nu sat sin aktiepost til salg – på en række betingelser.

Simon Polito, viceformand i CC, siger ifølge Reuters: ”Ryanairs aktiepost i Aer Lingus påvirker Aer Lingus fra at blive et konkurrencedygtigt flyselskab.”

I kommentar til kendelsen siger Ryanairs koncernchef, Michael O’Leary: ”Kendelsen er bizar. Fra vores første møder med CC har det været tydeligt for os, at Simon Polito og CC var forudindtaget, og at ingen sandheder eller bevisførelse fra os ville påvirke deres opfattelse.”

Ryanair vil appellere CC’s kendelse til en højere instans, The Competition Appeal Tribunal.