Så meget tjener kabinepersonalet

2019/08/defaultmain.jpgDen idelige kamp for at reducere driftsomkostningerne fik i sidste uge lavprisselskabet Norwegian til at meddele, at man vil registrere sine Dreamliners i Irland for at slippe uden om det norske forbud mod at benytte billigt asiatiske personale, Dagens Næringsliv ifølge avisen.dk.

Og der er potentielt mange penge at spare. Kabinepersonalet hos Ryanair ansat i Irland tjener 12.500 kroner om måneden eller 150.000 kroner om året. Spansk personale, ansat i Spanien og i arbejde for Norwegian har en mindsteløn på 92.000 kroner eller 7.700 kroner om måneden.

Asiatisk kabinepersonale ansat i Thailand skal have en mindsteløn på 15.000 kroner om måneden, har Norwegian tidligere oplyst, mens kabinepersonale ansat i Norge har en grundløn på 275.000 kroner om året. Kinesisk kabinepersonale hos SAS får mindre end den norske grundløn, mens japanske ansatte får mere.

”Der er god grund til at tro, at Norwegian vil betale endnu mindre for thailandske ansatte, end Ryanair betaler for sine europæiske ansatte”, siger Vegard Einan, næstformand i fagforeningen Parat.

Lønninger udgør omkring 20% af flyselskabernes omkostninger og det gør lønomkostningerne til en central udgift, og det er her, man forsøger at spare. Det er den eneste udgift, man har tilbage at spare på, siger Knut Morten Johansen, informationschef for SAS i Norge.