SAS afviser ikke lavtlønnet kabinepersonale

sas kabine stewardesseFLYSELSKABER: Får Norwegian lov til fortsat at bruge billig udenlandsk arbejdskraft i kabinen på flyvninger mellem Skandinavien og USA, vil SAS overveje det samme, skriver SAS til det norske transportministerium.

SAS har indtil nu afvist at følge praksis fra f.eks. Ryanair og Norwegian om at ansætte kabinepersonale, som ikke er ansat af selve flyselskabet. I stedet er de ansat via eksterne rekrutteringsselskaber så flyselskaberne intet ansvar har for dem.

Men nu skriver SAS, ifølge den norske avis Aftenposten, til Norges transportministerium, at man kraftigt protesterer mod den urimelige favorisering af Norwegian.

Norwegian har siden sidste sommer fløjet langruter til USA med, ifølge SAS, lavtlønnet asiatisk kabinepersonale uden arbejds- og opholdstilladelse i Norge. Dette er muligt, skriver avisen, fordi Norwegian har norsk dispensation, fordi selskabet flyver med en irsk driftslicens på et norskregistreret flyselskab.

Det ønsker SAS sat en stopper for og advarer i brevet til det norske transportministerium om, at kommer der ikke ens regelsæt med lige konkurrencevilkår for alle flyselskaber, vil dette få konsekvenser for SAS’ ansættelsespolitik.

”SAS’ udgangspunkt er fortsat, at vi skal basere SAS på egne, faste ansatte på skandinaviske vilkår som bor, arbejder og betaler skat i Skandinavien. Men vi kan ikke garantere dette i al fremtid, hvis konkurrenterne får myndighedernes tilladelse til at operere under andre og langt mere gunstige økonomiske forhold,” siger SAS’ norske informationschef, Knut Morten Johansen, og tilføjer: ”Konkurrencen fra Norwegian er baseret på en omgåelse af norsk lovgivning. Det gør, at Norwegian kan operere med helt andre betingelser end SAS.”

Han understreger, at brevet til det norske transportministerium ikke skal opfattes som en tom trussel: ”SAS ønsker, at myndighederne skal give lige konkurrencevilkår, så SAS ikke tvinges ind i en situation som går ud over skandinaviske arbejdspladser,” siger han.