SAS-ansatte med i EU-kampagne

fair transportLUFTFART: I EU vil fagforeninger indsamle 1 mio. underskrifter til FairTransport-kampagne mod social dumping. CAU, der repræsenterer SAS kabineansatte i Danmark, er med – og peger bl.a. på Norwegian.

”Giv os din underskrift på FairTransportEurope.eu – så kan vi sikre Fair Transport med sund konkurrence uden snyd og social dumping i Danmark og Europa.”

Sådan lyder opfordringen på hjemmesiden FairTransportEurope.eu – bag underskriftsindsamlingen står Europæisk Transportarbejder Forbund og de 230 medlemsforbund, bl.a. den danske fagforening 3Fs Transportgruppe.

”Målet er at få EU på ny kurs med forslag, der kan gøre EUs regler om arbejdskraft skarpere og sikre bedre kontrol mod misbrug,” skriver hjemmesiden og tilføjer: ”Transportbranchen og arbejdsmarkedet i Europa er under pres. Vi har triste historier om chauffører fra Østeuropa, der er ofre for social dumping. Grænseløse flyselskaber sender regning for billig transport til deres ansatte, mens underbetalte søfolk bliver snydt.”

Hjemmesiden understreger, at der er brug for mindst én mio. underskrifter. EU’s regler siger, at én mio. underskrifter, der støtter konkrete forslag, skal føre til handling fra EU-kommissionen – f.eks. ved ny lovgivning.

Kampagnen ønsker bl.a., at EU skal sikre lige konkurrence uden social dumping; EUs regler om arbejdskraft skal håndhæves og kontrolleres; social dumping skal anerkendes og bekæmpes ligesom borgere fra ikke EU-lande skal sikres, så de har samme løn og arbejdsvilkår som ansatte i EU-lande og ikke misbruges til konkurrenceforvridning.

Blandt de medvirkende i et indslag i kampagnen på sociale medier er fagforeningen Cabin Attendants Union. CAU repræsenterer over 1.100 af de ca. 1.250 kabineansatte hos SAS i Danmark.

I sommer, inden Christa Ceré blev formand for CAU, men hvor hun var i bestyrelsen, blev der optaget indslag til FairTransport-kampagnen med hende. I indslaget fortæller Christa Ceré, at hun i sine 17 år i SAS har været med til lønstop og lønnedgang for at give SAS større fleksibilitet.

”Det betyder enormt lange arbejdsdage, der påvirker ens familieliv,” siger hun i indslaget og tilføjer: ”Vi har et nordisk flyselskab (Norwegian, red) som på deres oversøiske ruter har kabineansatte fra tredjelande ansat på helt andre vilkår end vi kender i Skandinavien og i Europa.

Jeg tror min branche kunne blive mere fair med politisk fokus på ens regler indenfor Europa.”

Til standby.dk sagde Christa Ceré i går, at hun glædede sig over SAS seneste årsresultat. ”Med så godt et resultat, kunne jeg ønske mig, at tiden var til at geninvestere i de ansatte, der på mange områder har hjulpet SAS gennem krisen,” sagde hun.