SAS beholder groundhandling i hovedlufthavne

sas lufthavn handling fly bagageEfter mange års usikkerhed om fremtiden kan de ca. 1.500 ansatte hos SAS Ground Handling i København, Oslo og Stockholm ånde lettet op. SAS beholder denne funktion – efter at have prøvet at afhænde den.

SAS Ground Handling, der bl.a. står for check-in og bagagehåndtering, vil fortsat være en del af SAS i hovedlufthavnene, København, Oslo og Stockholm.

SAS har ellers i årevis prøvet at sælge SGH, først til handlinggiganten Swissport og senest til det svenske handlingselskab Aviator, det tidligere Novia.

I dag meddeler SAS, at man beholder SGH i de tre hovedlufthavne, mens Aviator overtager SGHs funktioner i lufthavnene i Gøteborg og Malmø. Aviator har handlingvirksomhed i ca. 25 nordiske lufthavne samt i Storbritannien.

I forventning om at Swissport skulle købe SGH ejede Swissport i en periode 10 pct. af SGH, men trak siden følehornene til sig. I september sidste år indgik SAS og Aviator, hvis fulde navn er Aviator Airport Alliance Europe, en hensigtserklæring om, at Aviator helt eller delvist skulle overtage SGH i de fem nævnte skandinaviske lufthavne.

SAS skriver i dag, at man efter ny analyse og vurdering om Aviator skulle overtage SGH, er kommet frem til, at Aviator kun skal overtage SGH i Gøteborg og Malmø.

SAS har de seneste år effektiviseret SGH, bl.a. for at klargøre divisionen til salg, samt udlagt dele af SGHs arbejdsfunktioner. Det har givet SAS besparelse på ca. 300 mio. svenske kr. de seneste to år, oplyser SAS.

Og nu meddeler SAS og Aviator, at man er kommet frem til, at der alligevel ikke er ”kommercielle forudsætninger” for at Aviator overtager SGH i de tre hovedlufthavne.

Alene i Københavns Lufthavn er SGH største handlingselskab med over 60% af ekspeditionen af fly og passagerer.

I februar i år skrev SGH til de flyselskaber, selskabet udfører handlingarbejde for Københavns Lufthavn, at forhandlingerne med Aviator havde nået en foreløbig løsning, der er ”i begge parters interesse.”

Fra fagforeningen 3F, der bl.a. organiserer bagagemedarbejderne hos SGH i SAS største lufthavn, København, siger formand for afdelingen i Kastrup, Henrik Bay-Clausen, til takeoff.dk: ”Vi er glade og lettede for beslutningen om, at SAS beholder SGH i bl.a. Københavns Lufthavn. Vi har aldrig syntes, det var en god idé at sælge SGH. Vi har også fornemmet, at presset fra f.eks. bankerne mod SAS er aftaget, så SAS ikke behøver at sælge f.eks. SGH.”

”Nu skal SAS være med til at genvinde firmaånden i SGH. Den har selvfølgelig ikke været god, når de ansatte ved, at de ikke er en del af SAS fremtid. Men også i fremtiden skal SGH nu være med til at arbejde for et stærkere SAS med de udfordringer, SAS står over for,” siger Henrik Bay-Clausen.