SAS-bundlinje bløder

De seneste besparelser er således langt fra tilstrækkelige til, at det skandinaviske luftfartsgruppe om tre år skal kunne præstere et overskud på 4 mia. svenske kr., som er essentielt for en udskiftning af den gamle ?y?åde, skriver Børsen i dag.
 
Olieprisen er siden juli faldet fra toppen i 147 dollar per tønde til den nuværende pris omkring 112 dollar, men det er ikke nok, hvis SAS med den nuværende omkostningsstruktur skal præstere sorte tal på bundlinjen. 
Bestyrelsesformand i SAS, Fritz H. Schur, har ikke beregnet, hvor meget olieprisen skal ned før SAS når breakeven, men han medgiver, at det skal være et stykke under den nuværende pris. 
Han understreger, at den amerikanske dollars styrkelse på omkring 6 pct. de seneste to uger trækker i modsat retning af de seneste ugers fald i olieprisen, da olie altid afregnes i dollar. 
»For at SAS skal gå i breakeven, kræver det en gennemsnitlig tøndepris på 90 dollar resten af året,« vurderer luftfartsanalytiker Steven Brooker. 
En af største vigtighed er, at SAS formår at forbedre resultaterne op mod nul eller overskud. Senest i 2011 skal den overordnede spareplan i ?yselskabet give et overskud før skat på 7 pct. af omsætningen, svarende til et overskud på 4 mia. svenske kr. foruden aktiviteterne i Spanair. 
Hvis alt går, som ledelsen håber, skal SAS udskifte hovedparten af sine ?y frem til 2016. Det er afgørende for fremtiden, da den gamle ?åde af MD-80’ere bruger 30-40 pct. mere brændstof end nyere ?ymodeller og derfor er meget dyrere i drift. 

Skrevet af Hanne Aaen Lassen

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.