SAS idømt kæmpebøde

Det er SAS Cargo Group, der er et fuldt ejet datterselskab af SAS Group, som i går nåede til enighed med de amerikanske konkurrencemyndigheder om at betale en bøde på 250 mio. kr., skriver Jyllands-Posten i dag.

SAS’ fragtdel, SAS Cargo, er dømt for at have aftalt ekstraordinært høje priser for bl.a. forsikringer og brændstof. Bøden dækker brud på de amerikanske konkurrenceregler i perioden fra februar 2002 til februar 2006. SAS har erkendt ulovlighederne, og derfor har selskabet fået nedslag i bødens størrelse.

EU-Kommissionen og de amerikanske myndigheder mener, at en række flyselskaber siden 2000 har afstemt priserne på luftfragt med hinanden. SAS modtog i 2001 en bøde på 294 mio. kr. af EU-Kommissionen i en lignende sag mellem SAS og Mærsk Air. En ny sag er ved at blive undersøgt af EU-Kommisionen, der ventes afsluttet i løbet af i år. Bøden fra de europæiske konkurrencemyndigheder kan forvendes at løbe op i 700 mio. kr., som kommer oven i de 250 mio. kr. fra de amerikanske konkurrencemyndigheder, skriver Børsen.

»SAS er tidligere dømt for at overtræde kartelreglerne. Derfor kan man frygte, at EU vil statuere et ordentligt eksempel, når der skal uddeles endnu en bøde til SAS. Det kan komme til at gøre rigtigt ondt. SAS kommer dermed længere og længere væk fra at bevare sin selvstændighed,« siger Jacob Pedersen, aktieanalytiker i Sydbank. Ifølge EU’s bødeudregningskatalog kan grundbeløbet i bøden nemlig forhøjes med 100 pct.

Skrevet af Hanne Aaen Lassen