SAS idømt millionbod i kartel-sag

Dagen før SAS i dag, onsdag, præsenterer sit kvartalsregnskab i Stockholm, fik koncernen bøde på 660 mio. svenske kr. fra EU-Kommissionen.

 

I alt uddelte EU bøder for seks milliarder kr. til 11 flyselskaber for at have overtrådt konkurrencereglerne indenfor luftfragt. SAS skal betale 70,2 mio. euro, hvis det står til EU.

 

Men SAS er uenig med Kommissionen og vil anke dommen, dermed vil der gå et par år med det.

 

EU-Kommissionens undersøgelse begyndte i 2005, da Lufthansa fortalte konkurrencemyndighederne, at selskabet var involveret i et globalt kartel, som koordinerede priserne på brændstoftillæg for luftfragt.

 

Blandt de andre involverede er Air France KLM og British Airways.

 

”SAS er meget skuffet over dommen. Vi har samarbejdet fuldt ud med Kommissionen. Vi er ikke enige i, at SAS har deltaget i et globalt kartel og er derfor ikke enige i, at SAS skal pålægges bøde i denne størrelsesorden,” siger Mats Lönnkvist, chefjurist i SAS.

 

SAS indgik i 2008 forlig i sagen med amerikanske myndigheder på 52 mio. dollars og 14 mio. dollars til de berørte fragtkunder. Men forligene i USA betyder ikke, at SAS har erkendt, at have været del af et globalt kartel, understreger SAS.

 

SAS accepterer ikke overtrædelser af konkurrencereglerne. Men SAS’ egne undersøgelser viste, at SAS Cargo i 1999-2006 var involveret i ”nogle få isolerede hændelser, hvor vores egne regler blev brudt. De få medarbejdere, som var involverede, er ikke længere ansat,” oplyser SAS.

SÅDAN BLEV BØDERNE FORDELT:

Air France KLM (med Martinair)
 339, 6 mio. euro
 
British Airways
 104 mio.
 
Cargolux (Luxembourg)
 79,9 mio.
 
Singapore Airlines
 74, 8 mio.
 
SAS
 70,2 mio.
 
Cathay Pacific
 57,1 mio.
 
Japan Airlines
 35,7 mio. 
 
Air Canada
 21 mio.
 
Qantas
 8,9 mio.
 
LAN Chile
 8,2 mio. euro.
(kilde: EU)
 

Skrevet af redaktionen