SAS og Lufthansa mod Norwegian-koncession

norwegianDe to flyselskaber har henvendt sig til de amerikanske luftfartsmyndigheder for at få dem til at afvise behandlingen af Norwegians ansøgning om flyverettigheder til og fra USA.

SAS og Lufthansa gør fælles sag med flere amerikanske flyselskaber for at Norwegians irske datterselskab NAI (Norwegian Air International) ikke får lov til at flyve til USA, som man gør i dag. De to selskaber driver en aktiv lobbyvirksomhed for at luftfartsmyndighederne i USA skal vende ryggen til Norwegian, skriver nettavisen.no.

I et brev, som er underskrevet af SAS-chef Hans Ollongren og Lufthansas Nord-Amerika-chef Arthur J. Mollins, kommer de to selskaber med flere anklager om Norwegians motivation til at etablere sig i Irland. De hævder, at de er overbevist om at Norwegian etablerer sig i Irland for at undgå norsk arbejdsmiljølov.

De mener også, at Norwegian bevidst har valgt at etablere sig i Irland for at kunne benytte sig af piloter og kabineansatte, baseret i Thailand på sine amerikanske ruter, for at spare arbejdsomkostninger. De påstår at Norwegian ikke baserer sig på fakta, når selskabet hævder, at det at have en norsk flylicens giver en betydelig begrænsning i trafikrettigheder, og de hævder også, at heller ikke når det gælder flyfinansiering er Irland et bedre egnet sted end Norge.

”Hvis Irland var så fordelagtig med henblik på dette, ville alle flyselskaber i EU enten være flyttet eller have etableret selskaber i Dublin!” lyder det i brevet.

Konklusionen er, at dersom Norwegians model bliver godkendt, så vil det føre til mindre konkurrence i flytrafikken mellem USA og Europa. SAS og Lufthansa beder derfor de amerikanske myndigheder, FAA og Transportministeriet om at afvise Norwegians ansøgning.