SAS-rute København-Tokyo fylder 60 år

I dag, fredag, er det 60 år siden, SAS for første gang fløj ’direkte’ mellem København og Tokyo over Nordpolen og blev det første flyselskab over Nordpolen til Asien.

SAS var dermed det første flyselskab med ruter over Nordpolen til både Los Angeles og Tokyo. I 1954 var SAS først til at flyve over Nordpolen til USAs vestkyst. Den 24. februar 1957 tilføjede SAS et nyt kapitel til historien med ruten til Tokyo kun med stop i Anchorage, Alaska. Først fem år efter fulgte konkurrenter trop.

”Vi er stolte over, at vi i mere end 60 år har bundet Skandinavien og Japan sammen. Tokyo er et spændende rejsemål for skandinaver, og samtidig er der stor interesse blandt japanerne for at rejse til Skandinavien”, siger Lars Sandahl, operationel koncerndirektør i SAS.

Med den direkte rute over Nordpolen kunne 105 passagerer flyve med fire besætningsmedlemmer, to piloter og en tekniker i en DC-7C, og turen var forkortet fra tidligere 52 til 32 timer. I 1960 åbnede SAS Sibirien-ruten med de nye DC-jetfly og flyvetiden til Tokyo blev forkortet til 16 timer og uden stop.

I dag flyves ruten med en Airbus 340 og rejsetiden er under 12 timer. SAS tilbyder årligt 345 returflyvninger og 170.000 sæder mellem København og Tokyo. Ruten flyves seks gange om ugen i vinterprogrammet og dagligt i sommerprogrammet.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.