SAS vil høste milliarder på overenskomster

SAS føjede i går 500 ekstra fyringer og syv ekstra parkerede fly til april-spareplanen »Profit 2008«, desuden skal der spares milliarder i 2010 og 2011. Det skal især ske gennem overenskomsterne, så medarbejdere bliver mere effektive, skriver Berlingske Tidende i dag. SAS-ledelsen fik ikke det forventede udbytte af de seneste overenskomstforhandlinger og selskabet har derfor kun høstet 60 pct. af den besparelse på 2,2 mia. kr., der ifølge »Strategi 2011« skal hentes inden 2009. 
»Når vi i 2010 og 2011 skal hente 2,4-3.2 mia. danske kr. i besparelser, så bliver produktivitetsforbedringer et af hovedtemaerne. Det handler om at tilrettelægge arbejdet, så man f.eks. ikke flyver lige meget hver dag eller hen over året, eller at se på det antal dage, man arbejder på et år,« siger vicekoncerndirektør John Dueholm. 
»Vi har ingen planer om lønnedgang, for det er ikke en varig forbedring af konkurrenceevnen. Derfor vil vi primært fokusere på at sætte os sammen og finde ud af, hvordan vi kan flyve mere effektivt,« siger John Dueholm. 
Hos medarbejderne vækker meldingen om øgede krav til produktivitet ikke bekymring. »Vi arbejder allerede med det, bl.a. med ændrede regler for omdisponering af piloter og ændrede regler for standby-udkald, og vi er allerede godt på vej,« siger formand for piloterne Mogens Holgaard, der også ser gevinster, når dyre piloter på øverste løntrin går på pension.
 
»SAS har længe haltet efter konkurrenterne i produktivitet, dels på grund af kompleks struktur, dels fordi ledelsen ikke har formået at gennemtrumfe ændringer for at få produktiviteten op,« siger Brian Børsting, aktieanalytiker i LD Markets. 

Skrevet af Hanne Aaen Lassen

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.