Sjælland og øerne omkring skal have øget fokus på at tiltrække turister. Her er det foto fra Nakskov Fjord, foto: Steffen Stamp.

Sjælland: Turismeomsætning på 15 milliarder kr. i 2025

Ny udviklingsplan for Sjælland og Øerne indeholder 21 tiltag på fem indsatsområder – herunder udvikling af lystbådehavne, mere outdoor-turisme og styrket samarbejde mellem transport og turisme.

En ny udviklingsplan for Sjælland og øerne skal forløse et stort potentiale og øge turismeomsætningen frem til 2025 med to milliarder kroner.

Bag planen, som netop er blevet overrakt til erhvervsminister Simon Kollerup, står 17 sjællandske kommuner, turismeorganisationerne på Sjælland og øerne, Dansk Kyst- og Naturturisme og foreningen Realdania.

Turismen er et centralt erhverv for Danmark, der skaber vækst og sikrer arbejdspladser samt byudvikling. Sjælland og øerne har dog ikke oplevet den samme vækst i turismen som resten af landet de seneste år. Regionen har kun ti procent af omsætningen inden for kyst- og naturturismen i Danmark, hedder det i pressemeddelelse fra Realdania.

En ny udviklingsplan for Sjælland og øerne skal nu forløse det uindfriede potentiale og øge turismeomsætningen til samlet 15 milliarder kroner i 2025. Det er en stigning på to milliarder kroner sammenlignet med i dag.

En fælles ambition
“Det har været en fælles ambition for kommunerne at arbejde tættere sammen for at udnytte det potentiale, der er for vækst og arbejdspladser i turismen. Vi har en unik beliggenhed tæt på København og midt imellem store internationale markeder,” siger formand for KKR Sjælland og borgmester i Solrød Kommune, Niels Hörup.

“Turismen er meget vigtig for Danmark og er med til at skabe vækst og arbejdspladser i hele landet – også på Sjælland og øerne. Vi skal have endnu flere turister ud til Sejerøbugten, Møns Klint og Tuse Næs. Det er smukke steder med masser af potentiale. Derfor er jeg glad for, at et ekspertteam nu skal arbejde konkret for at styrke turismen øst for Storebælt, så vi får mere liv og aktivitet i de sjællandske byer”, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Oplevelsestilbud på Sjælland og øerne viser vejen
Planen indeholder en fokuseret prioritering af 21 konkrete tiltag fordelt på fem indsatsområder – herunder udvikling af lystbådehavne, forretningsudvikling af mere outdoor-turisme og styrket samarbejde mellem transport og turisme. Udviklingen skal koncentreres i stærke turismemæssige kraftcentre, og sammenhængen mellem hovedstaden og det øvrige Sjælland og øerne skal styrkes. Derudover skal oplevelsesværdien øges i form af kultur- og naturoplevelser i regionen.

Investeringer i nye samt opgradering af eksisterende overnatningssteder skal ske ud fra principper om bæredygtig udvikling, både når det gælder klimahensyn og økonomi. Samtidig skal en styrket markedsføringsindsats både i og uden for højsæsonen øge kendskabet til Sjælland og øerne som destination.

Udviklingsplanen fremhæver desuden en række oplevelsestilbud på Sjælland og øerne, der i dag viser vejen, heriblandt udvikling af Camønoen og Dark Sky på Møn, Camp Adventures Skovtårnet, Dragsholm Slot og Holmegaard Værk.

Relaterede artikler:

Genstartsteam for dansk turisme klar med første input

Grønne stempler til VisitAarhus og VisitAalborg

Oversøisk rejsebureau sælger vandreture i Danmark