Sluk tørsten i verdens ældste øl

Foto: Pirita Taskinen.

Nu bliver det muligt at smage på oldtidens øl. Nationalmuseet lancerer tre nye historiske øl – en frugtig ale fra jernalderen, en kraftig havrestout fra vikingetiden og en gylden humlet ale fra middelalderen.

Øl-serien har fået navne efter stærke kvinder fra vores fortid. Juellingekvinden var en af samfundets spidser i jernalderen. Lagertha var gift med Regnar Lodbrog og en dygtig kriger i vikingetiden. Magrete 1. var en af de mest magtfulde kvinder i Europa i middelalderen. Og Egtvedpigen fra bronzealderen, som museet lancerede i 2014, gik hele vejen fra Sydtyskland til Danmark.

Øl-serien på de nu i alt fire historiske øl er udviklet af Nationalmuseet i samarbejde med Skands Bryggeri. Opskrifterne er baseret på gravfund og bryggeri-affald fra arkæologiske udgravninger rundt om i Danmark.

Egtvedpigen blev begravet i bronzealderen for knap 3.500 år siden. Hun var født i Sydtyskland, men døde som 16-18-årig i Midtjylland. Hun fik en lille birkebarkspand med en gæret drik med i graven. Drikken var øl lavet af hvede, tyttebær eller tranebær, porse og honning.

Juellingekvinden blev begravet i jernalderen for ca. 2.000 år siden på Lolland. Med sig i graven fik hun bl.a. en bronzekedel fyldt med øl lavet af bygmalt, krydret med porse og tilsat tranebær eller tyttebær.

Skjoldmøen Lagertha var en kvindelig kriger, som omtales i Saxos Danmarkskrønike. Hun var gift med Regnar Lodbrog. I vikingetiden bryggede man øl på bygmalt og ind imellem også på havre. Øllet kunne være krydret med porse og humle.

Margrete 1. regerede hele Skandinavien. Middelalderens øl blev lavet af malt og humle, som det kan ses i det senmiddelalderlige tyske Reinheitsgebot, der kun tillod vand, malt og humle i øl. Humlen gav øllet en bedre holdbarhed og en god smag.

Grønlandsk øl-eksport til Danmark

Norge vil lempe afgiften på øl

 

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.