Sådan ville Færøerne måske have set ud, havde Vincent van Gogh været forbi den nordatlantiske øgruppe. Illustration via Listasavn Føruya. Klik for større format.

Som van Gogh ville have malet Færøerne

Færøernes får fra denne uge en unik, men kortvarig turistattraktion. Færøernes hovedmuseum for kunst præsenterer som første nationalgalleri i verden kunst skabt af kunstig intelligens.

Torsdag i denne uge åbner Færøernes Nationalgalleri som det første nationalgalleri i verden billedudstillingen Midjourney Artificial Intelligence/Imagine the Faroe Islands. Udstillingen varer dog kun til og med den 30. oktober.

Udstillingen på Nationalgalleri Listasavn Føroya i hovedstaden Torshavn er udformet af AI-programmet Midjourney og udsprunget af spørgsmålet: Hvad hvis verdens største kunstnere havde malet på Færøerne?

Færøernes geografiske beliggenhed som 18 øer midt i Nordatlanten gør, at de færreste af historiens største kunstnere har haft mulighed for at besøge øerne.

”Og vi vil derfor aldrig få at vide, hvordan for eksempel Vincent van Gogh eller Claude Monet ville have fortolket de smukke øer og deres dramatiske landskaber,” skriver Listasavn Føroya i en pressemeddelelse.

Udstillingen rummer 40 trykte billeder samt en række interaktive skærme, der giver museets gæster mulighed for selv at skabe nye værker.

Analyse af milliarder af penselstrøg
Ved at analysere milliarder af penselstrøg på malerier og billeder kan en computer ”lære” at forstå former, teknikker, farver, stemninger og genstande – og også lære at bruge den personlige stil fra nogle af verdens største kunstnere.

Det er derfor også en computer, der har skabt de nye billeder af Færøerne. Udgangspunktet for AI-programmet Midjourney er måden, hvorpå en række verdenskendte kunstnere kunne have fortolket Færøerne, oplyses det.

Karina Lykke Grand, direktør for Færøernes Nationalgalleri, siger om udstillingen: ”Udstillingens gæster kan opleve billeder, der forestiller den færøske natur, bygder og dyr fortolket gennem kunstig intelligens og inspireret af eksempelvis Michelangelo, Rembrandt, van Gogh, Picasso, Anna Ancher og mange flere.

AI-producerede værker er stadig i deres vorden, men udvikler sig utrolig hurtigt, og de teknologiske landvindinger gør redskaberne til allemandseje lige om lidt,” siger museumsdirektøren.

Kvaliteten af færøsk kunst er bemærkelsesværdig høj
Udstillingen rejser udfordrende spørgsmål om, hvad der gør et billede til kunst, hvor grænserne går for teknologiens indblanding i den kunstneriske proces, og hvordan denne form for digital kunst vil påvirke, udfordre eller ændre den etablerede kunstscene, står der i pressemeddelelsen.

Udover at give museets gæster stof til eftertanke og adgang til at prøve kræfter med teknologien, har Listasavn Føroya udarbejdet undervisningsmateriale til de samfundsfaglige og historiske fag på de ældste skoletrin, hvor der blandt andet sættes fokus på brug af AI i hverdagen.

Færøernes hovedmuseum for kunst giver sine besøgende et rigt indtryk af Færøerne – historisk og aktuelt – gennem centrale temaer som havet, landskabet, traditioner, uld, dyr og kroppen.

I kunsthistorisk forstand udviklede færøsk billedkunst sig først i begyndelsen af det 20. århundrede, men på trods af dette og landets størrelse, omkring 54.000 indbyggere, er kvaliteten af færøsk kunst bemærkelsesværdig høj. Listasavn Føruya har en fyldig og alsidig samling på 2.800 værker af de største færøske kunstnere.

 

Relaterede artikler:

En drøm at starte vores eget færøske rejsebureau

Nuuk, Færøerne og Odense på fornem rejseliste

Færøerne får turistattraktion 187 meter under havet