Stevns Klint og Vadehavet på verdensarvslisten

stevns klintMed optagelse af Stevns Klint og Vadehavet på Unescos verdensarvsliste har de danske naturskatte fået anerkendelse og status blandt internationale eksperter.

I den internationale markedsføring har de også fået et solidt afsæt til markedsføring med gennemslagskraft over for internationale kulturturister.

”Stevns Klint og Vadehavet er på verdensarvslisten og dermed i liga med Pyramiderne, Den Kinesiske Mur og Grand Canyon. Eksperterne har vurderet, at de bør bevares for eftertiden, men ikke bare i faglig sammenhæng har de fået et blåt stempel. Deres muligheder for at blive set og hørt ude i verden er langt større nu, hvor de kan bruge den nye titel som afsæt til at fortælle deres historie, og deres tiltrækningskraft på internationale turister er øget markant”, vurderer viceadm. direktør i VisitDenmark, Lars Erik Jønsson.

Ifølge internationale eksperter har andre attraktioner oplevet en markant stigning i antallet af besøgende, når de er kommet på listen. Det samme forventes på Stevns og ved Vadehavet, men turisternes kommer ikke af sig selv. Der skal markedsføring til, og så skal der udvikles andre oplevelser, der har sammenhæng med verdensarven.

“Moderne kulturturister vil have autentiske oplevelser, blive klogere på attraktionernes særpræg og historier, og ikke bare være tilskuere. Derfor skal attraktionerne gerne kunne iscenesætte oplevelserne med aktiviteter, så de på en troværdig måde giver turisterne en større oplevelse”, siger Lars Erik Jønsson.

“Der er et potentiale for vækst i turismen og de tilhørende erhverv i lokalområderne, hvis det lykkes at få udviklet tilbud i sammenhæng med attraktionerne. Første skridt på vejen mod flere turister er taget med optagelsen på listen. Herefter gælder det om at få et sat et samarbejde i gang mellem aktørerne i området og offentlige og private aktører i turisme, kultur og naturbevarelse,” siger Lars Erik Jønsson.

Jellingestenene, Kronborg og Roskilde Domkirke er allerede på verdensarvslisten.