Stig Elling, der tirsdag runder 75 år, har i dag trukket sig tilbage fra rejsebranchen, efter et langt og aktivt liv. Arkivfoto fra 2016 via Bravo Tours: Per Gudmann.

Stig Elling runder de 75 år

Charterkongen og i årtier en af dansk rejsebranches mest kendte profiler, Stig Elling, fylder 75 år i morgen, den 15. marts. Fødselsdagen for Star Tours tidligere salgsdirektør sker i private rammer.

Der er gået syv år siden Stig Elling i 2015 sagde farvel til jobbet siden 1986 som salgsdirektør for daværende Fritidsrejser og Star Tour, der året efter blev til TUI.

Star Tour i Danmark havde ikke mindst Stig Elling som ansigtet udadtil, og Birthe Madsen som administrerende direktør. Hun har siden 2015 været tilknyttet det danske flyselskab Jettime, hvor hun er direktør for forretningsudvikling

Forgængeren, svenske Fritidsresor startede i 1961, i 1967 åbnede Fritidsrejser i Danmark, navnet Star Tour blev taget i brug i 1996 – et af rejsebureauerne, der indgik i Star Tour Danmark, var Sol-Rejser, hvor Stig Elling var salgsdirektør.

I sine mange år hos Fritidsrejser og Star Tour var Stig Elling meget i fokus, pressen elskede ham, de kunne altid få en god historie, brugbare citater og, hvis man som journalist havde hans fortrolighed, også nogle af hans tanker om stort og småt, i og udenfor rejsebranchen.

Tilbage i 2004 blev Stig Elling for alvor landskendt på en måde han gerne havde været foruden. Det skete i forbindelse med tsunamien 2. juledag, der blandt andet ramte Thailand. Gennem de kommende uger var Stig Elling utallige gange i TV for at fortælle nyt fra rejsebranchen.

Hele sandheden
Stig Elling har altid været et meget åbent menneske. Det kunne man også læse, da han i 2007 udgav erindringsbogen ”Hele Sandheden.” Her fortalte han om at vokse op med en alkoholisk far og en psykisk syg mor, som dog også lærte ham at vende tilværelsens mørke kræfter til virketrang og energi.

Han fortalte også i bogen om en barsk barndom, om mange år med piller og sprut og om det at stå frem som bøsse.

Stig Elling bor på Frederiksberg med sin mand, privatrådgiver Steen Elling. De blev gift, som det første homopar i Danmark, i Frederiksberg Kirke den 15. juni 2012 – efter at have kæmpet med diverse ministre om at få ligestilling på dette område.

Stig Elling fortalte også i starten af 2020, at han var blevet diagnosticeret med den neurologiske sygdom Parkinson, som der ikke er nogen helbredelse for.

På grund af sygdommen – og fordi der ikke er så meget at fejre i denne tid med den russiske invasion af Ukraine – holder Stig Elling ingen reception i forbindelse med sin 75-års fødselsdag.

Åbnede rejsebureau som 17-årig
Stig Elling har for mange været i rejsebranchen nærmest altid været der. Starten var i 1964, hvor han som 17-årig startede eget rejsebureau – Fortunrejser, med ”kontor” i entreen i barndomshjemmet i Lyngby. Han blev omtalt i pressen som Danmarks yngste rejsebureaudirektør.

Stig Elling kom i rejsebureaulære hos daværende Raffels Rejser i København 1965, hvor han var til 1970; herefter blev han salgsdirektør i daværende Falke Rejser 1970-73 og direktør samme sted mellem 1973-76. Han fortsatte hos rejsebureauet Sunway, inden han i 1980 stiftede Sol-Rejser sammen med John Andersen og i 1986 blev han salgsdirektør i StarTour.

Han stoppede i 2015, men senere samme år blev han rejseambassadør og rejseekspert for et andet stort dansk rejsebureau, Bravo Tours. Stig Elling har kendt Bravo Tours’ administrerende direktør, Peder Hornshøj, i over 30 år, da de tidligere har delt kontor. Peder Hornshøj var dengang ny chef i for københavnerkontoret hos daværende Falke Rejser med hovedkvarter i Herning.

Gennem årene har Stig Elling også været i lokalpolitik. Han blev i 2005 valgt til kommunalbestyrelsen i Frederiksberg for Det konservative Folkeparti. Efter to valgperioder trak han sig i 2013 fra politik.

I 2014 fortalte Stig Elling på TV 2 Lorry om sine første 50 år lange liv i rejsebranchen.

Relaterede artikler:

TUI’s kommunikationschef får international rolle

Simon Spies gjorde livet til et eksperiment

Interview med Stig Elling, 70 år