Storebæltsbroen er langt fra tilbagebetalt

Storebæltsbroen_from_SjællandTRANSPORT: Først frem mod 2029 kan det forventes, at Storebæltsbroen er tilbagebetalt. Det fremgår af tal fra Sund & Bælt.

Siden Storebæltsbroens åbning i 1998 har utallige bilister krydset broen. Det betyder dog ikke, at broen er tilbagebetalt.

I 2015 kørte 11,9 millioner over broen. Det er det højeste antal nogensinde. Med en gennemsnitlig pris på 240 kr. pr. vej, skulle tilbagebetalingen af broen være næsten fuldendt, da broen i sin tid kostede 36 milliarder at opføre. Det er dog ikke tilfældet.

Siden 1998 har bilister over Storebælt betalt 39,2 milliarder kroner. Det fremgår af årsregnskabet 2015 fra Sund & Bælt.

Alligevel mangler der frem mod 2029 22,5 milliarder. Det skyldes blandt andet Folketingets beslutning i 2009, der betyder, at Storebælt frem mod 2022 skal betale ni milliarder kroner til staten. Penge, der blandt andet skal bruges på infrastruktur.

Afdelingschef i FDM, Torben Lund Kudsk, mener, at det er ærgerlig tendens: ”Ingen har stillet i udsigt, at det nogensinde vil blive gratis at køre over Storebælt, men det er ærgerligt, at forbindelsen nu er blevet en malkeko for politikerne, og det viser også, at Storebæltsbroen aldrig burde have været brugerfinansieret, men betalt over skatterne. Det ville have gavnet os alle – uanset hvor meget, vi bruger broen,” siger han.