Svensk pilotformand: Nu stævner vi SAS

Formanden for det svenske Pilotforbund, Gunnar Anderling, tager nu hårdt til genmæle efter de seneste dages diskussion om forskellene i lønniveauet blandt det flyvende personale i SAS. I et debatindlæg i den svenske avis Dagens Industri fremlægger pilotformanden sit eget bud på, hvad der skal til for at redde det skandinaviske flyselskab fra ruin.

 

Og samtidig varsler Anderling et sagsanlæg mod sin arbejdsplads, som han mener diskriminerer piloterne lønmæssigt, afhængig af hvor i flykoncernen de er ansat.

 

– Vi vil i løbet af kort tid søge en retslig efterprøvning af, om SAS’ kollektivaftaler og de diskriminerende arbejdsvilkår de medfører, er lovlige i forhold til gældende EU-ret. Diskriminerende nationalitetsklausuler findes nemlig stadig i SAS. Vi vil også bringe spørgsmålet om diskrimineringen af piloter fra det tidligere svenske Linieflyg op. En stor del af disse piloter har siden 1993 arbejdet til månedslønninger, der har været 5.000 – 20.000 kr. lavere end SAS-kolleger med samme anciennitet og base, hedder det i debatindlægget.

 

Det svenske Pilotforbund vurderer, at ensidige lønreduktioner blandt det flyvende personale ikke kan redde SAS. – Derimod kan drastiske reduktioner af selskabets store administrative overbygning øge effektiviteten i virksomheden og afstedkomme de eftertragtede besparelser, vurderer Gunnar Anderling.

 

Pilotformanden mener blandt andet, at alle nationale ledelses- og administrationsfunktioner i SAS skal fjernes, at alt personale skal ansættes ét sted, og betales i samme valuta, og at de uoverskuelige kollektivaftaler helt skal fjernes.

Skrevet af Christian Peschardt

x

Læs Også

Billund Lufthavn frem igen

Små 160.000 rejsende benyttede lufthavnen i maj.

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.