Sverige får dyrere flybilletter

LUFTFART: Den svenske regering vil fra april næste år gøre det dyrere at flyve – afgiften bliver mindst på svensk indenrigs og i Europa, mens en langrutebillet kan blive op til 800 svenske kr. dyrere.

Vedtages regeringsforslaget om flyskatter i Sverige bliver det 60 svenske kr. dyrere at flyve indenrigs og indenfor Europa og mellem 250 og 400 kr. dyrere på længere flyvninger – afhængig af distancen.

F.eks. bliver en flybillet til New York 800 kr. dyrere, hvis den rejsende både flyver til og fra Sverige.

Interesseorganisation Svensk Flyg, der bl.a. repræsenterer svenske lufthavne og flyselskaber, siger i en pressemeddelelse, at den foreslåede afgift er kontroversiel, samt at den kan lukke mindre regionale lufthavne, hvis lokalsamfund er afhængig af flyforbindelser.

Den svenske regering vil som kompensation give de regionale lufthavne, der rammes hårdest af afgiften, et samlet tilskud på 120 mio. svenske kr.

Generalsekretær i Svensk Flyg, Anna Wilson, siger: ”Flyskatten er symbolpolitik. Dens skadelige effekter for vækst og regional udvikling har længe været kendt – og at der kommer kompensation til berørte regionale lufthavne viser, at regeringen har indset flyskattens skadelige effekter.”

Videre siger hun: ”Formålet med flyskatten er at reducere antallet af flyrejser – for at begrænse forurening fra flyene. Men flyskatten vil kun give marginal effekt på Sveriges samlede bidrag til den globale forurening. For den øgede flyskat kan betyde mere biltrafik – og mere flytrafik til Sveriges nabolande. Flyskatten er urovækkende og udtryk for en kortsigtet klimapolitik. Den er et slag i luften.”​