Sverige får dyrere flybilletter

LUFTFART: Den svenske regering vil fra april næste år gøre det dyrere at flyve – afgiften bliver mindst på svensk indenrigs og i Europa, mens en langrutebillet kan blive op til 800 svenske kr. dyrere.

Vedtages regeringsforslaget om flyskatter i Sverige bliver det 60 svenske kr. dyrere at flyve indenrigs og indenfor Europa og mellem 250 og 400 kr. dyrere på længere flyvninger – afhængig af distancen.

F.eks. bliver en flybillet til New York 800 kr. dyrere, hvis den rejsende både flyver til og fra Sverige.

Interesseorganisation Svensk Flyg, der bl.a. repræsenterer svenske lufthavne og flyselskaber, siger i en pressemeddelelse, at den foreslåede afgift er kontroversiel, samt at den kan lukke mindre regionale lufthavne, hvis lokalsamfund er afhængig af flyforbindelser.

Den svenske regering vil som kompensation give de regionale lufthavne, der rammes hårdest af afgiften, et samlet tilskud på 120 mio. svenske kr.

Generalsekretær i Svensk Flyg, Anna Wilson, siger: ”Flyskatten er symbolpolitik. Dens skadelige effekter for vækst og regional udvikling har længe været kendt – og at der kommer kompensation til berørte regionale lufthavne viser, at regeringen har indset flyskattens skadelige effekter.”

Videre siger hun: ”Formålet med flyskatten er at reducere antallet af flyrejser – for at begrænse forurening fra flyene. Men flyskatten vil kun give marginal effekt på Sveriges samlede bidrag til den globale forurening. For den øgede flyskat kan betyde mere biltrafik – og mere flytrafik til Sveriges nabolande. Flyskatten er urovækkende og udtryk for en kortsigtet klimapolitik. Den er et slag i luften.”​

x

Læs Også

500 millioner lavprissæder i Europa

For første gang har lavprisselskaberne i år med end en halv milliard flysæder på deres europæiske ruter. Om 10 år har de over 50 procent af det europæiske marked for rutefly, siger ny analyse.

Forbedret forhold mellem taxier og Københavns Lufthavn

Den tidligere anspændte relation mellem lufthavnen og ventende taxaer synes løst gennem et tættere samarbejde mellem lufthavnen og taxiselskaberne.

10-årig blev sat på forkert fly

En ung dreng, der som uledsaget mindreårig skulle flyve hjem alene, kom ombord på et forkert indenrigsfly i Sydafrika og dermed til en forkert destination.

Easyjet klar til rute nummer 1000

Ved dette års vinterprogram kommer det britiske flyselskab op på over 1.000 helårs- eller sæsonruter. Easyjets første rute lettede i 1996 mellem London Luton og skotske Glasgow.

Lufthavn åbner nyt stort madområde

Københavns Lufthavn har taget et udvidet spiseområde i brug. Her kan passagerer vælge mellem et forøget udvalg af kendte danske og internationale varemærker. Der er også kommet en ny rygeterrasse.

Dansk helikopterfirma lander ny kontrakt i udlandet

Danske Bel Air, der håber på igen at få overskud i næste regnskabsår, har fået vigtig kontrakt med flyvninger ved Sortehavet.