Sverige får dyrere flybilletter

LUFTFART: Den svenske regering vil fra april næste år gøre det dyrere at flyve – afgiften bliver mindst på svensk indenrigs og i Europa, mens en langrutebillet kan blive op til 800 svenske kr. dyrere.

Vedtages regeringsforslaget om flyskatter i Sverige bliver det 60 svenske kr. dyrere at flyve indenrigs og indenfor Europa og mellem 250 og 400 kr. dyrere på længere flyvninger – afhængig af distancen.

F.eks. bliver en flybillet til New York 800 kr. dyrere, hvis den rejsende både flyver til og fra Sverige.

Interesseorganisation Svensk Flyg, der bl.a. repræsenterer svenske lufthavne og flyselskaber, siger i en pressemeddelelse, at den foreslåede afgift er kontroversiel, samt at den kan lukke mindre regionale lufthavne, hvis lokalsamfund er afhængig af flyforbindelser.

Den svenske regering vil som kompensation give de regionale lufthavne, der rammes hårdest af afgiften, et samlet tilskud på 120 mio. svenske kr.

Generalsekretær i Svensk Flyg, Anna Wilson, siger: ”Flyskatten er symbolpolitik. Dens skadelige effekter for vækst og regional udvikling har længe været kendt – og at der kommer kompensation til berørte regionale lufthavne viser, at regeringen har indset flyskattens skadelige effekter.”

Videre siger hun: ”Formålet med flyskatten er at reducere antallet af flyrejser – for at begrænse forurening fra flyene. Men flyskatten vil kun give marginal effekt på Sveriges samlede bidrag til den globale forurening. For den øgede flyskat kan betyde mere biltrafik – og mere flytrafik til Sveriges nabolande. Flyskatten er urovækkende og udtryk for en kortsigtet klimapolitik. Den er et slag i luften.”​

x

Læs Også

Officielt: Airbus lufter stop for A380

Airbus har svært ved at sælge dobbeltdækkerflyet. Nu antyder topdirektør, at produktionen måske indstilles.

Ny passagerrekord i München

Tysklands næststørste lufthavn rundede sidste år 44,6 millioner passagerer.

Alsie Express får seat-only til udlandet

Det danske flyselskab vil i sommersæsonen sælge billetter til sydeuropæisk land – og får ny indenrigsrute.

Verden fik 3.524 nye flyruter sidste år

Ryanair var også sidste år den største leverandør af nye ruter, mens USA var landet hvor der blev åbnet flest.

EU-flypassagerer skal beskyttes bedre

Den fælleseuropæiske rejsebureauforening opfordrer EU til at sikre bedre økonomisk beskyttelse af flypassagerer ved eventuelle konkurser af flyselskaber.

IAGs overtagelse af NIKI er i fare

Flyselskabet NIKI, som indgav konkursbegæring den 13. december og stoppede sine operationer, venter stadig på godkendelse af at bliver overtaget af International Airlines Group, IAG, men nu er der problemer.