Tæt på flykollision i Barcelona

barcelona lufthavn fly 1FLYSIKKERHED: I weekenden kørte et argentinsk passagerfly ud på en landingsbane, hvor et fly fra Moskva var ved at lande. Piloterne på det landende fly foretog hastig opstigning og undgik katastrofen. Hændelsen blev optaget og lagt på YouTube.

Hvorfor en Airbus A340-300 fra Aerolineas Argentineas kørte ud på landingsbane 02 i Barcelonas hovedlufthavn, mens en Boeing B767-300 fra russiske UTair lagde an til landing på samme, vides endnu ikke. Det russiske fly kom fra Moskva, mens det argentinske var ved at gøre klar til at lette fra El Prat-lufthavnen til Buenos Aires.

Fejlagtige ”indtrængninger” på landingsbaner sker til tider – det usædvanlige ved denne var, at den blev optaget af Miguel Angel og lagt på YouTube, hvor den allerede har været set over en million gange. Han har tidligere lagt flere hundrede optagelser på YouTube.

Da piloterne på det landende UTair-fly så det argentinske fly på deres landingsbane, foretog de en hurtig opstigning, en ”go around” og landede kort efter.

Ifølge avisen Daily Mail siger kaptajn John Holmes, flight training manager hos Ansett Aviation Training, at der formentlig er tre årsager til hændelsen.

”Kontroltårnets instruks til piloterne på A340’eren kan være blevet misforstået, instruksen er måske ikke blevet hørt – eller der har ikke været en instruks fra tårnet” om f.eks. at stoppe inden A340’eren krydsede landingsbanen for at give plads til det landende fly.”

De spanske luftfartsmyndigheder, AENA, tager let på hændelsen, som ellers ser dramatisk ud på YouTube, og skriver i en udtalelse, at der ikke var fare for kollision mellem de to fly, da der var tilstrækkelig længde på landingsbanen til at det russiske fly kunne have landet…

Torsdag i sidste uge var det tæt på et andet sammenstød mellem to fly. Det skete i luftrummet 15 km fra Bush Intercontinental Airport i Houston, hvor to fly kom for tæt på hinanden, inden en flyveleder fik dem til at skifte kurs.

En Boeing B777 fra Singapore Airlines fløj blot 60 meter højere end en Airbus A320 fra Delta Air Lines. Flyveledere opfangede fejlen og fik flyene til at ændre kurs. Hændelsen undersøges nu af USA’s luftfartsmyndigheder, Federel Aviation Administration.