Ny dokumentarserie i tre afsnit har blandt andet fokus på Simon Spies’ mørke sider. Privatfoto via Spies.

Tager “skarpt afstand” fra Simon Spies og de unge piger

Danmarks Radio sender i aften det første program om Simon Spies og morgenbolledamerne. ”Vi tager skarpt afstand fra den omgang med unge piger,” lyder det fra rejsebureauet Spies.

Danmarks Radio lagde søndag de tre dokumentarprogrammer om Simon Spies og de såkaldte ”morgenbolledamer,” der reelt var teenagepiger, online på sin hjemmeside. I aften sendes det første program, ”Heidis farlige rejse,” klokken 21.25 på DR1.

De to efterfølgende dokumentarprogrammer – ”Sex sat i system” og ”Tæsk og tavshed” – sendes de to følgende mandage.

Programmerne, der er produceret af det danskejede TV-selskab Laud People, fortæller meget der tidligere har været fremme i blandt andet TV-programmer og bøger om Simon Spies’ mørke sider, herunder hans såkaldte ”morgenbolledamer.”

I forbindelse med udsendelserne er der ifølge DR ”talt med over 200 kilder, som kendte, arbejdede eller festede med Simon Spies.”

Krisestyring
Selve rejsebureauet Spies har takket nej til muligheden om at være med i programserien om Simon Spies, der døde for snart 40 år siden, den 16. april 1984, i en alder af 62 år.

Foreløbig holder rejsebureauet Spies sig til en udtalelse, som Spies’ nuværende administrerende direktør, Jan Vendelbo, har sendt til STANDBY.DK. Jan Vendelbo, der blev administrerende direktør for Spies for ti år siden, startede i Spies i 1985, året efter Simon Spies’ døde. I 1985 udskiftede Jan Vendelbo nemlig jobbet som kommis i Kvickly i fødebyen Odder med at blive airgude hos Spies’ flyselskab, det daværende Conair, i dag hedder det Sunclass Airlines.

Jan Vendelbo har sendt denne udtalelse til STANDBY.DK: ”Vi tager naturligvis skarpt afstand fra det, som beskrives i dokumentaren. Det har intet til fælles med Spies Rejser og vores værdier. De ting, der bliver beskrevet i dokumentaren, foregik for mere end 40 år siden, og har intet at gøre med Spies Rejser i dag og ville aldrig blive accepteret.

Det er 38 år siden, Simon Spies døde. Siden da har vi haft fire forskellige ejere (i dag er det Nordic Leisure Travel Group, red.), og Spies Rejser er et helt andet sted i dag i en helt anden tid.

Når vi anerkender Simon Spies, så er det for at demokratisere ferieformen – at gøre det muligt for den almindelige dansker at rejse ud i verden enkelt, nemt og trygt. Spies Rejser er i dag en folkelig og moderne rejsearrangør, der hylder rejselivet med et glimt i øjet. Men på en måde, der hører sig til i 2022. Det er vores klare overbevisning, at folk godt kan skille tingene ad,” lyder det fra Jan Vendelbo.

DR har en længere artikel på sin hjemmeside om Simon Spies.

Relaterede artikler:

DR-serie om Simon Spies og morgenbolledamerne

Simon Spies gjorde livet til et eksperiment

”Glade rejseledere giver glade gæster”