Patong stranden.

Thailand starter rensning af havet for affald

Thailand er det første land i Asien, der deltager i projektet ’Upcycling the Oceans’ for at mindske mængden af affald i havet. Forureningen af havene er et aktuelt emne, der diskuteres verden over. Problemet er ikke nyt, og påvirker mange lande – Thailand er ingen undtagelse.

Projektet ’Upcycling the Oceans, Thailand’ blev sat i gang i efteråret som en del af Tourism Authority of Thailands sociale ansvar i forbindelse med at fremme udviklingen af bæredygtig turisme i Thailand, som vil være en regional rollemodel for grøn turisme. Landet er det første i Asien, som deltager i ’Upcycling the Oceans’, der er et fælles initiativ taget af Tourism Authority of Thailand, PPT Global Chemical og Ecoalf Foundation.

Formålet er at bevare hav og kystområder og omdanne plasticaffald til tråd til fremstilling af tekstiler og dermed også til tøj og tilbehør. Det tre årige projekt startede på Koh Samet, hvor lokale fiskere og dykkere gik sammen om at rense strandene og havbunden.

Tourism Authority of Thailand gør det med glæde. Halvdelen af jordens ilt kommer fra havet. Hvert år ender otte millioner tons plastic i havene, og man regner med, at der er ca. 150 millioner tons plastic i havene lige nu – det svarer til 4.650 milliarder plasticposer fra supermarkedet. I 2050 vil der være mere plastic end fisk i havene. Kun 5% skylles op på strandene igen – og alligevel er det noget, både de lokale og turisterne lægger mærke til.

Plastic i havet forsvinder ikke, men omdannes til mikroplast, hvilket gør, at det haster endnu mere med at rense havene for affald. 80% af affaldet i havene er affald fra land, der følger med regnvand, vinden og oversvømmelser, og halvdelen af det, vi smider på stranden, er cigaretskod, som også består af plastic.

Da man gjorde Patong Beach i Phuket, Thailand ren, fandt man store mængder cigaretskod. Som en del af ambitionen om at mindske mængden af affald på strandene har den thailandske regering forbudt rygning på 20 af de mest populære strande i Thailand. Forbuddet kan udvides til også at gælde rygning på turistbåde og færger. Der vil stadig være mulighed for at ryge, men det bliver inden for bestemte områder på afstand fra stranden.

Tourism Authority of Thailand håber, at initiativerne bliver de første af mange og et første skridt mod at rense havene for det affald, der forurener dem.

Relaterede artikler:

Thailand – også populær sommerdestination

E-cigaretter kan give fængsel i Thailand

Thailand scorer danske turister