Til pressemøde med statsministeren om luftfart

Ejvind Olesen.

Ejvind Olesen.

WEKENDKLUMME: Helt irrelevant at spørge Helle Thorning-Schmidt om hendes syn på Ryanair i et tidsmæssigt stærkt begrænset pressemøde. Det næste bliver vel et spørgsmål om, hvad hun mener om missionshotellet i Skjern, eller hvornår hun sidst har spist i Jensens Bøfhus.

Af Ejvind Olesen      

Der er næsten ingen grænser for hvilken mangel på fantasi journalister kan udvise ved det ugentlige pressemøde i Statsministeriet, som sendes direkte på TV2 News. Den lå lige til højrebenet at spørge om, hvorfor statsministeren ikke møder frem ved 1. maj mødet i Fælledparken i København, men i stedet har valgt to møder i Jylland.(Som èn kvikt bemærkede senere på dagen: ”Tror hun ikke også, de har æg i Jylland!?”)

Da vi nåede frem til mere tunge spørgsmål, kom den så om, hvad hun mente om Ryanair og arbejdsbetingelserne i det irske luftfartsselskab? Et øjeblik stoppede hun op og satte så automatpiloten på: ”Det ved jeg ikke noget om. Kender ikke sagen. Det har jeg ingen yderligere bemærkninger til.”

At spørgeren herefter kunne fortsætte med en oplysning om, at hendes norske kollega Stoltenberg, har sagt, at han aldrig vil rejse med Ryanair, aftvang ikke yderligere kommentarer.

Måske brændte Helle Thorning inde med et modspørgsmål, men sådan opfører en statsminister sig ikke. Hun kunne for eksempel have returnet: ”Spørg ham om han har rejst med Norwegian.”

Derefter gik man over til et indviklet spørgsmål om offentlighedsloven, som hverken spørgeren eller statsministeren fik sig viklet forståeligt ud af, inden den halve time var forbi.

Tilbage står nu, at vi mangler svar på, om Helle Thorning har fløjet med Ryanair.  Naturligvis har hun ikke det. En statsminister behøver ikke at flyve med et lavprisselskab. Hendes løn rækker også til en flybillet uden restriktioner, hvad enten hun er på tjenesterejse eller på privat familietur.

Det har ikke en pind at gøre med, om det ikke er fint nok med Ryanair eller Norwegian eller hvem som helst anden. Blot en rent praktisk foranstaltning. Og hvis der er problemer med fagforeninger eller arbejdsretslige forhold for flyselskaber, som beflyver danske lufthavne, da er der også rigeligt med andre til at tage sig af det.

For resten Helle Thorning: Hvornår har du sidst spist på Noma og set efter om deres smiley er i orden?  Hvem rejser du med, når du kører i tog? Hvis det er DSB, hvad mener du som om det? Hvor mange gange har du været med ungerne på McDonald’s i vinter?

Ork, der er masser af spørgsmål til de kommende tirsdage. For resten vi glemte et: Hvordan går det med lærerkonflikten?

God weekend.