En af Europas største rejsekoncerner, Thomas Cook Group med blandt andet danske Spies, krakkede i september 2019. Her er det en af de mange daværende britiske rejsebutikker. Arkivfoto: Thomas Cook Group.

Topchefer ved kæmpe rejsekrak slipper for straf

Ingen var tilsyneladende ansvarlig for konkursen i 2019 i Spies’ tidligere moderselskab, Thomas Cook Group. I hvert fald vil den britiske konkursmyndighed ikke at gøre mere i sagen.

Efter konkursen i september 2019 iværksatte den britiske regering ”Operation Matterhorn”, en evakuering med over 700 flyvninger på 14-dage af op imod 150.000 rejsende, der var strandet i udlandet som følge af konkursen i Thomas Cook Group. De blev fløjet tilbage til Storbritannien på statens regning i den største civile evakuering i fredstid.

Konkursen i Thomas Cook Group ramte også i Skandinavien. Den nordiske del af Thomas Cook, Thomas Cook Northern Europe, blev reddet og genopstod under navnet Nordic Leisure Travel Group. Udover Spies omfatter Nordic Leisure Travel Group flyselskabet Sunclass Airlines, det tidligere Thomas Cook Airlines, samt rejsebureauerne Ving i Sverige og Norge samt Tjäreborg i Finland. Spies havde på konkurstidspunktet 7.000 danskere på rejse i udlandet.

Men kæmpekonkursen er ikke ansvarspådragende for den daværende topledelse i Thomas Cook Group med koncernchef Peter Fankhauser i spidsen. Efter to års undersøgelsen af krakket, er den ansvarlige britiske myndighed The Insolvency Service kommet frem til, at der ikke skal tages yderligere tiltag over for ledergruppen i Thomas Cook Group.

Det skriver det engelske medie Sky News og henviser til en endnu ikke offentliggjort rapport. Sky News beskriver The Insolvency Service som den britiske regerings vagthund ved virksomhedskonkurser.

Måtte opgive overlevelsesplan
Sky News skriver, at man kun har fået konklusionen, om at ingen topchefer i Thomas Cook Group kan gøres strafferetligt ansvarlige for krakket. Derfor kan det endnu ikke klargøres, hvilken vurdering der ligger til grund for konklusionen hos The Insolvency Service.

Sky News understreger, at der er andre igangværende undersøgelser af Thomas Cook-konkursen. Disse drejer sig blandt andet om, hvorvidt ledelsen af rejseaktøren havde udsendt vildledende finansielle informationer eller fortsat med at handle, efter man var konstateret insolvent.

Det kinesiske konglomerat Fosun Tourism Group var med 18 procent af aktierne største aktionær i Thomas Cook Group ved konkursen.

Thomas Cook Group troede i september 2019, at man havde fået strikket en plan sammen, der sikrede virksomhedens overlevelse. Men et pludseligt krav fra bankerne om at finde yderligere 200 millioner britiske pund, godt 1,7 milliarder kroner, til at sikre den fremtidige drift, væltede koncernen.

Det så ellers længe ud til, at det ville lykkedes at gennemføre redningsplanen, hvor kinesiske Fosun sammen med bankerne skulle overtage kontrollen med rejsearrangørvirksomheden og koncernflyselskaberne. Der var allerede skaffet 900 millioner pund til realisering af denne plan, men det viste sig ikke at være nok.

Relaterede artikler:

Spies-gruppen havde mistet retten til sit gamle logo

Thomas Cook er kollapset

“Operation Matterhorn” er slut