Turismen skaber 122.500 arbejdspladser

Ærøskøbing_1TURISME: Hver gang turister sover i en dansk hotelseng, shopper, holder møder eller spiser på restaurant, skaber de omsætning i det danske samfund. Og dermed arbejdspladser – som ikke kan flyttes ud af landet.

Derfor skal dansk turisme sidestilles med de andre erhverv, Danmark lever af. Det fremgår af det nye turismeregnskab fra VisitDenmark, som viser, at turisternes bruger for 87 mia. kr. og skaber 122.500 arbejdspladser i Danmark.

“Turismen er efter nogle år i tilbagegang på vej frem. Med regeringens vækstplan og de seneste positive initiativer på turismeområdet er der skabt fundament for at få gang i væksten,” siger vice adm. direktør i VisitDenmark, Lars Erik Jønsson.

Danske og udenlandske turister spiser, sover, køber ind, kører i tog og morer sig for 87 mia. kr. Heraf står de udenlandske turister for de 36 mia. kr., eller 3,6 procent af de danske eksportindtægter. Det skaber 122.500 arbejdspladser. Og så genererer turismen 35 mia. kroner i skatteindtægter.

Danmark er det mest populære rejsemål i Norden blandt udenlandske turister. Det er fortsat vores nærmarkeder, der leverer de fleste udenlandske turister. Tyskland, Sverige og Norge er de tre største udenlandske markeder.

“Vi oplever i disse år vækst fra stort set alle markeder. Men vi har fortsat en stor opgave i at tiltrække flere tyske turister. Derfor er det meget positivt, at Folketinget nu har afsat ekstra 20 mio. kr. til markedsføring af dansk kystturisme internationalt,” siger Lars Erik Jønsson.

I alt købte turisterne for 87,2 mia. kr. i Danmark. Heraf blev 35,7 mia. kr. brugt af udlændinge og 51,5 mia. kr. af danskere.

Blandt overnattende turister står hotelgæster med et forbrug på 26,3 mia. kr. for den største del af forbruget (30 pct.), fulgt af turister hos familie/venner og turister i lejede feriehuse, der står for henholdsvis 13 pct. og 12 pct. af det samlede forbrug.

Feriegæsterne brugte i 2012 knap 59,0 mia. kr., mens de forretningsrejsende står bag et forbrug på 28,3 mia. kr. Med et forbrug på 35,7 mia. kr. står de udenlandske gæster for 41 pct. af det samlede turismeforbrug i Danmark. Region Hovedstaden og Syddanmark er de to største turismeregioner i Danmark.